Evenimentul Zilei > EVZ Special > Începe revoluția împotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde în două minute. Licenţa, masteratul şi doctoratul, controlate la sânge | VIDEO
Începe revoluția împotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde în două minute. Licenţa, masteratul şi doctoratul, controlate la sânge | VIDEO

Începe revoluția împotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde în două minute. Licenţa, masteratul şi doctoratul, controlate la sânge | VIDEO

Universitatea de Vest Timișoara a implementat softul care compară în timp real o lucrare științifică cu tot ce există în mediul virtual pe acel domeniu. Există o barieră lingvistică pentru depistarea plagiatului dar multe furturi provin din lucrări deja traduse.

Premieră anti-plagiat la Universitatea de Vest din Timișoara: un soft implementat în ultimele zile depistează în câteva minute dacă o lucrare științifică este copiată după creațiile altor autori.

Scopul este de a pune capăt industriei lucrărilor de licență cumpărate de absolvenții de facultate dar și pentru a elimina fenomenul plagiatului în lucrările profesorilor universitari.

În România, măsura este revoluționară.
Pasajele plagiate apar marcate cu roșu pe ecran

Durează fix un minut și jumătate pentru a verifica dacă o teză de doctorat, o disertație de master sau o licență nu sunt 100% originale.

Tot ce are de făcut cel care verifică lucrarea este să o acceseze în format electronic prin intermediul programului „plagiarist detector”. În mai puțin de un minut, softul special o scanează și o compară cu tot ce există pe internet la momentul respectiv, în limba română.

În jumătate de minut, apare graficul plagiatului: textul are forma unor pătrățele verzi care umplu un careu, iar printre ele, cu roșu, sunt menționate pasajele copiate. La fix 2 minute de la pornirea programului, pe jumătatea stângă a monitorului apare textul analizat, pe dreapta textul cu porțiunile plagiate evidențiate în roz, iar un click pe acestea te redirecționează la sursa plagiatului. În subsol, sub forma unui cerc, cantitatea de text plagiat este reprezentată grafic în culori vii.
Comparațiile nu se fac decât în aria limbii în care a fost scrisă lucrarea

Softul este dezvoltat de americani și a fost achiziționat de Universitatea de Vest cu numai 100 de dolari. Lunar, instituția plătește 15 dolari pentru licență. Acesta verifică plagiate în orice limbă de pe fața pământului. „Nu descoperă dacă cineva a plagiat într-o lucrare redactată în limba română copiind din franceză, însă descoperă dacă plagiatul a fost realizat după traduceri”, explică rectorul UVT Marilen Pirtea. Altfel spus, softul restrânge aria căutărilor la limba în care a fost scrisă lucrarea, conducerea universității consideră că este oricum un pas înainte.

Tot ce înseamnă, licență, masterat sau doctorat este supus testului de plagiat

Rectorul spune că toate lucrările de licență, toate disertațiile de master sau tezele de doctorat vor fi supuse testului plagiatului, după care cei prinși că au plagiat vor fi sancționați. „Studenții care prezintă lucrări plagiate riscă să fie exmatriculați sau să fie dați afară din examene, în funcție de regulamentul fiecărei facultăți în parte. Când vorbim de lucrări de doctorat, lucrurile se nunațează: autorul lor primește diploma de doctor de la un for superior, așa că noi nu putem decât, în cazul în care sunt dascălii noștri, să îi trecem prin Comisia de etică care să îi mustre”, a mai declarat Pirtea.
Marii impostori ai mediului academic

Nu există un studiu cu privire la numărul de plagiate sau domeniile în care apar preponderent acestea. Profesoriii de la UVT spun că folosesc acest soft pentru a se putea alinia la standardele internaționale privind calitatea cercetărilor. Ei au luat decizia pe fondul scandalurilor în serie din ultimele săptămâni pe tema plagiatului.

Lista plagiatorilor cu funcții a fost deschisă de Corina Dumitrescu, nominalizată pentru portofoliul de la Educație în Guvernul USL. A fost debarcată în 48 de ore, după ce un profesor de la Universitatea din București a prezentat dovezi că Dumitrescu i-a plagiat o lucrare de cercetare.
A urmat, cu mai mare tam-tam, scandalul plagiatului multiplu al noului nominalizat la Educație, Ioan Mang. Și acesta a fost demis în câteva zile.
Ulterior, Mugur Ciuvică a acuzat-o pe Codruța Kovesi, procurorul general al României, că și-a falsificat lucrarea de doctorat, dar subiectul n-a avut o foarte mare aderență. „Aici ne-am dat seama că acest soft este util pentru că doamna Kovesi și-a susținut doctoratul la Universitatea de Vest și era la mijloc reputația noastră”, a explicat rectorul Pirtea.

Și alții s-au inspirat

Scandaluri de plagiat au existat în toate centrele universitare din țară, considerându-se că fenomenul este practicat pe scară largă. Mai sunt cazuri sonore:

  • Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu" din Arad, este suspectată că ar fi plagiat mai multe lucrări de management, între care una semnată de profesorul universitar Ion Popa de la ASE Bucureşti.
  • Fostul ministru al Sănătății, Mircea Beuran, se face vinovat de furt intelectual în legatură cu o lucrare publicată în Statele Unite. „Ghidul de urgențe în medicina internă” reproduce aproape integral volumul „Urgences en Medicine", apărut în Franța, în 1992.
  • Un alt caz de furt intelectual din lumea medicală este cel al profesorului Ionel Sinescu, care a publicat o lucrare plagiată după două tratate internaţionale din domeniul urologiei.
  • Unul dintre primele cazuri de plagiat din lumea medicală s-a referit la medicul Nicolae Jitea de la Spitalul Clinic Colţea. În urma anchetei Colegiului Medicilor, acesta şi-a dat demisia din funcţia deţinută la Universitatea de Medicină.

„Numărul lucrărilor științifice traduse în română este suficient de mare pentru ca softul să depisteze cu eficiență majoritatea cazurilor de plagiat.”
MARILEN PIRTEA, rectorul Universității de Stat Timișoara
CITIŢI ŞI:

  • Universităţile, pline de impostori
  • Elena Udrea propune Guvernului taxa pe plagiat
  • Traian Ungureanu: "Ioan Mang, primul copiator al României"
  • PLAGIATUL are picioare scurte. Cum explică ministrul Educației demisia
  • Ministrul Educației a semnat de bunăvoie lucrările plagiate. DOVADA, chiar pe site-ul Universității din Oradea