Primul Consiliu JAI din 2023. Aderarea României la Schengen nu se află pe agenda reuniunii

Primul Consiliu JAI din 2023. Aderarea României la Schengen nu se află pe agenda reuniuniiSchengen. Sursa foto: dreamstime.com

Deși politicienii români sperau ca subiectul aderării la Schengen să fie abordat în prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), acest lucru este departe de a se întâmpla.

Prima reuniune JAI sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 26-27 ianuarie, fiind una informală. Însă, pe agenda întâlnirii nu figurează și problema extinderii spațiului de liberă circulație.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen trebuie să mai aștepte

Consiliul JAI se va desfășura în capitala Suediei, țară care din 1 ianuarie și până în 30 iunie deține președinția Consiliului UE. Pe agenda reuniunii se află doar problema migrației și azilului, lupta împotriva crimei organizate, rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu o zi înainte de reuniunea Consiliului, Olanda a cerut restricţii privind vizele, pentru a reduce migraţia ilegală către UE, o problemă ridicată și de Austria, țară care s-a opus intrării României în spațiul de liberă circulație.

Mai precis, Olanda a cerut Uniunii să oblige mai multe ţări să-şi preia cetăţenii consideraţi neeligibili pentru a rămâne pe teritoriul blocului comunitar, cu restricționarea accesului la vize.

O altă cerință a acesteia a fost referitoare la pactul privind migrația ce ar trebui pus în aplicare mai bine. Potrivit acordului, țara membră un sosește un migrant are obligația de a găzdui persoana în cauză şi de a procesa cererea sa de azil. În același timp, statele din sudul Europei acuză celelalte țări membre de lipsă de solidaritate, având în vedere că multe dintre ele refuză să preia o parte fixă din zecile de mii de migranţi care ajung în fiecare an în Uniunea Europeană.

Sute de mii de migranți au intrat ilegal în UE în 2022

Potrivit Comisiei Europene, doar în anul 2022 au intrat ilegal 300.000 de migranți în Europa. De asemenea, în 2021, serviciile pentru migraţie din ţările Uniunii Europene au solicitat returnarea a 342.100 de persoane.

În acest context, Ylva Johansson, comisarul pentru Afaceri Interne, a menționat în conferința de presă de dinaintea reuniunii Consiliului JAI că va fi abordat subiectul returnării în țările de origine a migranților intrați ilegal în UE și se va gândi un plan mai bun de acțiune în acest sens, potrivit știripesurse.ro.