Evenimentul Zilei > Sport > PRIMII oameni care au escaladat Saldim Peak sunt ROMÂNI. În ce condiții au reușit performanța I GALERIE FOTO
PRIMII oameni care au escaladat Saldim Peak sunt ROMÂNI. În ce condiții au reușit performanța I GALERIE FOTO

PRIMII oameni care au escaladat Saldim Peak sunt ROMÂNI. În ce condiții au reușit performanța I GALERIE FOTO

Un arădean și un clujean sunt primii oameni care au reușit să escaladeze Peak 5. Deși are doar peste 6.000 de metri, vârful situat în zona Makalu din Himalaya, este, spun tehnicienii ascensiunilor, un vârf izolat și sălbatic, astfel că până la cei doi români niciun alpinist nu a reușit să îl cucerească.

Cei doi au plecat spre Katmandou  la mijlocul lunii trecute. Alpiniștii Zsolt Torok (Arad) și Vlad Căpușan (Cluj) au escaladat, fără niciun ajutor, vârful Peak 5 (Saldim Peak) – 6374 metri, fiind primii oameni care au reușit să cucerească acest munte. Practic, ei au creat cel dintâi traseu de escaladă. Ca să ajungă în vârf, românii au traversat în plan vertical un perete de 2.000 m, la -30 de grade Celsius, dar și labirinturi și crevase. Aparatele de comunicație li s-au congelat, la propriu. Abia miercuri, unul din alpiniști a reușit să anunțe performanța. Vlad Căpușan a reușit să facă anunțul așteptat cu sufletul la gură: ”Am ajuns pe vârf! Condiţiile au fost bune, în afară de vântul care era peste 70 km/h”. (Sursa foto: Vlad Căpușan / Facebook)