Primii 500 cei mai bogați oameni din lume au câștigat, în medie, 14 milioane de dolari pe zi în prima jumătate a anului 2023

Primii 500 cei mai bogați oameni din lume au câștigat, în medie, 14 milioane de dolari pe zi în prima jumătate a anului 2023 Sursa foto: Dreamstime.com

Primii 500 de miliardari din lume au avut un început de an 2023 foarte bun, datorită unei ample reveniri a piețelor.

Acești miliardari au adăugat colectiv 852 de miliarde de dolari la averile lor în prima jumătate a anului - sau aproximativ 14 milioane de dolari în fiecare zi în această perioadă -, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe indicele miliardarilor.

Câștigurile marchează cea mai bună jumătate de an pentru toți miliardarii din acest indice din a doua jumătate a anului 2020, când piețele și-au revenit după pandemia COVID-19, potrivit Bloomberg.

Indicele S&P 500 - un indice care urmărește o gamă largă de sectoare precum bănci, producție, tehnologie și retail - a crescut cu aproximativ 16,5% în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiunile din domeniul tehnologiei, în special, au fost în plină ascensiune în prima jumătate a anului 2023, pe fondul boom-ului inteligenței artificiale generative. Indicele Nasdaq 100, axat pe tehnologie, a crescut cu 31% în acest an. De această revenire au beneficiat magnații din domeniul tehnologiei Elon Musk și Mark Zuckerberg, cei mai mari câștigători ai indicelui în acest an.

Averile miliardarilor lumii

Elon Musk - directorul general al Tesla și SpaceX și care a renunțat recent la funcția de director general al Twitter - și-a văzut averea crescând cu aproape 97 de miliarde de dolari până la 30 iunie, potrivit Bloomberg. Acum, cu o valoare de 237 de miliarde de dolari, Musk este cea mai bogată persoană din lume - înaintea francezului Bernard Arnault, directorul general și co-fondatorul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Între timp, Zuckerberg și-a adăugat aproape 60 de miliarde de dolari la averea sa netă în acest an, în urma unei creșteri de aproape 80% a prețului acțiunilor Meta, pe fondul „anului de eficiență” al gigantului tehnologic.

Totuși, nu toți miliardarii au înregistrat randamente uriașe ale averii lor.

Averea magnatului indian Gautam Adani s-a prăbușit cu 60,2 miliarde de dolari în acest an, ceea ce l-a făcut pe acesta cel mai mare perdant din indicele Bloomberg Billionaires. Averea lui Adani s-a prăbușit după ce vânzătorul american Hindenburg Research a afirmat într-un raport dur din 24 ianuarie că Adani Group „s-a implicat într-o manipulare nerușinată a acțiunilor și într-o schemă de fraudă contabilă pe parcursul a zeci de ani”. Adani a negat aceste afirmații, potrivit businessinsider.com.

S&P 500 a închis luni cu 0,12% mai sus, la 4.455,59. Nasdaq 100 a închis cu 0,2% mai sus, la 15.208,69.