Primele NEREGULI confirmate din Arhiva SIPA. Concluziile președintelui comisiei parlamentare de anchetă
- Adrian Dumitru
- 24 aprilie 2018, 14:25
Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Viorel Salan, a oferit primele declarații în urma audierilor.
Salan susţine că s-au descoperit lacune în modul de desfășurare a activităților în privința arhivei SIPA. "Aspectele semnalate, zic eu, pot să ducă la multe clarificări în ceea ce priveşte respectarea legii. Un lucru este cert. Nu s-au avut în vedere actele normative incidente care vizează constituirea arhivei, respectiv predarea ei, care era unul dintre obiectivele principale prevăzute în HG 127/2006 care viza desfiinţarea DGPA (n.r. - arhivei SIPA). Poate nu au gândit complexitatea unei asemenea activităţi şi poate că raţionamentele au fost numai la desfiinţarea structurii, fără să ia în calcul toate celelalte elemente foarte importante. Cei care au venit şi azi au scos în evidenţă aceste lacune. Spuneam că nu numai dl judecător Danileţ (membru în două Comisii de inventariere şi fost consilier al ministrului Justiţiei, Monica Macovei), dar şi celelalte persoane care au fost audiate azi au scos în evidenţă că, într-adevăr, termenul de 90 de zile care era prevăzut în HG 127 era un termen insuficient pentru a putea să desfăşoare toate activităţile procedurale care erau prevăzute în hotărâre", a afirmat marţi Salan, după şedinţa Comisiei SIPA, conform Agerpres.
Referitor la Cristi Danileţ, audiat marţi în Comisie, Salan a spus că acesta a avut, în perioada 2006 - 2007, acces la informaţii clasificate în baza unui certificat ORNISS.
Întrebat dacă au fost copiate documente din arhiva SIPA, Salan a răspuns: "Atâta timp cât a existat un copiator chiar şi într-o zonă adiacentă poate să existe şi asemenea supoziţii, dar până în momentul de faţă nu am ajuns la elemente care să ducă cu certitudine la o asemenea idee".
El a mai precizat că nu se poate pronunţa dacă a intrat cineva în mod ilegal în arhiva SIPA.
"Ilegal înseamnă că nu făceau parte din Comisie sau nu au deţinut certificat ORNISS. Noi nu putem să ne pronunţăm în acest moment din acest punct de vedere", a punctat Salan.
Întrebat dacă au fost şantajaţi magistraţi pe baza documentelor din arhivă, acesta a răspuns: "Există în mape din câte declară persoanele care au fost audiate... Pot să vă răspund altfel. DGPA avea 2 misiuni de bază la nivelul MJ: prima era cea de culegere de date şi informaţii cu privire la personalul care intra în incidenţa sa, din punct de vedere legislativ, cel de-al doilea, ca şi structură de securitate, la nivelul MJ".