Primăvara spectaculoasă pe Marte: Mai multe mozaicuri albe se sparg pe solul planetei

Primăvara spectaculoasă pe Marte: Mai multe mozaicuri albe se sparg pe solul planetei Marte. Sursa foto. EVZ

Este primăvară pe Marte, iar misterioasele mozaicuri albe apar pe neașteptate, arată o nouă imagine de la camera HIRISE (High Resolution Imaging Experiment) care orbitează în jurul planetei.

Înregistrată pe 30 martie 2022, imaginea dezvăluie un mozaic alb care se sparge pe solul marțian la latitudini mari, cu pulverizări ocazionale de ceață neagră și albastră care se răspândesc între ele. Zig-zagurile și spray-urile colorate sunt trăsături caracteristice ale primăverii marțiene, când rezervoarele ascunse de gheață subterană se lovesc de suprafața uscată a lui Marte, au scris cercetătorii de la Universitatea din Arizona – care gestionează misiunea HIRISE.

Mozaicul de pe Marte

„Atât apa, cât și gheața carbonică au un rol major în sculptarea suprafeței lui Marte la latitudini mari”, au scris cercetătorii. „Gheața din sol împarte pământul în poligoane”. Marginile acestor poligoane devin crăpate și uzate primăvara, pe măsură ce gheața de suprafață se transformă din  solid în gaz - un proces cunoscut sub denumirea de sublimare.

Când are loc această transformare, gurile de gheață carbonică pulverizează de pe suprafața marțiană, lăsând depozite de particule întunecate, în formă de evantai, răspândite pe pământ, au spus cercetătorii. Acolo unde particulele întunecate se scufundă înapoi în gheața uscată de la suprafață, semnele strălucitoare pătează solul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un singur orificiu de gheață se poate deschide și închide de mai multe ori, pulverizând particule în direcții diferite pe suprafața marțiană, în funcție de vânt. De aceea, unele zone prezintă mai multe dungi luminoase și întunecate diferite care ies dintr-o singură ventilație. Atât ventilatoarele, cât și poligoanele pot rămâne mulți ani, deformând încet peisajul marțian pe măsură ce gheața se extinde și se contractă sezonier.

Imaginile surprinse de cameră

Camera HIRISE se plimbă la bordul Mars Reconnaissance Orbiter al NASA, care și-a început misiunea în 2006. Planând între aproximativ 250 până la 216 kilometri deasupra planetei, camera a surprins mai multe imagini bizare și amuzante în ultimele câteva decenii. De exemplu, în 2018, camera a zărit o formațiune de roci și cratere care sunt identice cu Muppet Beaker cu ochi de insectă, lângă polul sudic al lui Marte.

Poate și mai impresionante sunt imaginile camerei cu Valles Marineris, cel mai mare canion din sistemul nostru solar (și, prin urmare, cel mai mare canion cunoscut din univers). Cuprinzând de aproape 10 ori mai mult decât Marele Canion al Pământului și de trei ori mai adânc, canionul rămâne un mister al geologiei marțiene; oamenii de știință nu sunt cu adevărat siguri cum s-a format, potrivit Live Science.