Șeful statului francez, așteptat să țină un discurs, luni seara, ia în calcul prelungirea măsurilor restrictive până cel puțin după 10 mai.

Informația, apărută inițial în Le Journal du Dimanche și potrivit căreia măsurile restrictive ar putea să fie prelungite până la sfârșitul lunii mai (iar redeschiderea școlilor, în septembrie) , nu a fost comentată de Palatul Elysee, solicitat de presă.

Pentru cel de-al patrulea discurs solemn de la începutul crizei Covid-19, președintele Emmanuel Macron este, de asemenea, așteptat să vină cu o metodă de a reporni țara după perioada de izolare.

În orice caz, revenirea la normal nu va fi imediată. Nu există nicio modalitate, de exemplu, de a redeschide imediat magazine și școli. Iar redeschiderea școlilor, abia în septembrie, nu a fost decisă, potrivit surselor citate.

Macron este așteptat și să prezinte niște concluzii care să traseze mai precis proiectele sale pentru „ziua de după”, în special noile priorități pentru restul mandatului.

Șeful statului francez și-a decalat discursul pentru luni pentru a avea consultări cu medici, politicieni, asociații și omologi europeni, scrie lesoir.be.

Este de așteptat ca Macron să nu vină cu decizii foarte concrete, cum ar fi purtarea generalizată a măștii de protecție.

El ar putea evoca și chestiunea închiderii frontierelor naționale sau ale UE, chiar dacă acest subiect este în meniul unui summit european virtual, la sfârșitul acestei luni.

Potrivit observatorilor, provocarea pentru Macron este să dezamorseze o neîncredere crescută, potrivit sondajelor, față de modul în care gestionează criza Covid-19 în Hexagon.