Primarul unei comune din Buzău, reținut într-un dosar de gestionare ilegală a deșeurilor

Primarul unei comune din Buzău, reținut într-un dosar de gestionare ilegală a deșeurilorDeșeuri. Sursa foto: dreamstime.com

Gestionarea ilegală a deșeurilor și problemele de poluare sunt subiectul unui nou dosar în care a fost reținut primarul unei comune din Buzău, precum și viceprimarul și un angajar al primăriei.

Primarul unei comune din Buzău, reținut într-un dosar de gestionare ilegală a deșeurilor

Situația are loc în comuna Cochirleanca din județul Buzău, unde, primarul Nicolae Stancu, viceprimarul Dumitru Enache şi un angajat al primăriei au fost reținuți pentru 24 de ore, într-un dosar care are în vedere apele uzate și gestionarea defectuoasă a deșeurilor.

Nicolae Stancu, primarul comunei Cochirleanca, este membru al PNL și se află la al doilea său mandat. El a fost propus să candideze pentru un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie 2024, însă de această dată din partea PSD.

Stancu Nicolae

Nicolae Stancu. Sursă foto: Facebook

Audierile din comuna din Buzău au început joi dimineață

Joi dimineață, pe 11 aprilie 2024, anchetatorii au efectuat percheziții la sediul primăriei din Cochirleanca (Buzău), precum și la alte adrese ale unor persoane fizice și companii, în căutarea de probe.

Suspiciunile se concentrează pe aspecte cu implicații grave în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător. Mai exact, plângerile care au condus la deschiderea acestui dosar indicau că primarul Nicolae Stancu ar fi condus activități de colectare, ardere și îngropare a deșeurilor, precum și că rețeaua de canalizare instalată în comună este nefuncțională.

În consecință, au avut loc scurgeri de deșeuri pe terenuri neamenajate, precum și pe străzile comunei. De asemenea, investigația se concentrează pe faptul că stația de epurare, pentru care s-au alocat sume semnificative, nu funcționează, iar apele uzate nu sunt tratate corect, ci sunt evacuate pe terenuri din apropiere.

S-au pus în executare șapte mandate depercheziții

Conform informațiilor furnizate de IPJ Buzău, polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, împreună cu colegii lor din toate diviziile Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au efectuat șapte percheziții. Acestea au inclus două la sediile unor instituții, una la sediul unei societăți comerciale și patru la domiciliile unor persoane investigate.

Perchezițiile au fost efectuate în conformitate cu mandatele emise de Judecătoria Râmnicu Sărat.

„Activitățile sunt derulate într-o cauză penală privind eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, îngroparea deșeurilor, incendierea deșeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafață sau subterane și executarea de instalații de ape fără punerea în funcțiune concomitenta a instalațiilor de canalizare”, transmite IPJ Buzău.

Deșeurile, colectate în afara zonelor autorizate

Investigațiile au relevat că, începând din ianuarie 2023 și până în prezent, reprezentanții primăriei Cochirleanca din județul Buzău ar fi eliminat și stocat deșeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenți economici sau generate din propria activitate, în afara zonelor autorizate.

„Pe acest fond și în condițiile neluării măsurilor de prevenire și de combatere, ar fi rezultat cantități considerabile de deșeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea și îngroparea deșeurilor”, se arată în comunicatul IPJ Buzău.

De asemenea, în desfășurarea activității de gestionare a serviciului public de canalizare, reprezentanții autorității locale ar fi pus în funcțiune și ar fi operat, atât direct cât și prin delegare de gestiune, rețeaua de canalizare și stația de epurare, fără a deține autorizație de mediu.

„Astfel, ar fi rezultat deversari, atât accidentale, cât și controlate, de ape uzate și substanțe poluante din stațiile de pompare/epurare și direct din rețeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafață”, transmite Poliția Buzău.

În plus, în urma investigațiilor, s-a constatat că instalația de canalizare ar fi fost adusă în funcțiune și ar fi suferit intervenții fără a fi obținute avizele necesare conform legislației.

Cercetările sunt conduse sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, cu sprijinul specialiștilor din entitățile competente în domeniu și cu contribuția de specialitate a laboratoarelor autorizate.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News