Evenimentul Zilei > Actualitate > Primarul Timișoarei, supărat pe Bucureșteni: Mă aștept să avem o abordare unitară a politicii de combatere a pandemiei
Primarul Timișoarei, supărat pe Bucureșteni: Mă aștept să avem o abordare unitară a politicii de combatere a pandemiei

Primarul Timișoarei, supărat pe Bucureșteni: Mă aștept să avem o abordare unitară a politicii de combatere a pandemiei

Carantinarea zonei metropolitane Timişoara, care include şi patru comune, este o provocare pentru cetăţeni şi firme, care suferă.

Primarul Dominic Fritz a declarat, miercuri, după şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că a votat pentru prelungirea carantinării Timişoarei cu doar şapte zile, aşa cum a recomandat Direcţia de Sănătate Publică, şi nu cu 14 zile, cum a recomandat INSP şi că vrea o abordare unitară la nivel naţional privind politica de combatere a pandemiei.

„Am votat pentru prelungirea acestei carantine (de şapte zile – n.r.). Nu se poate ca noi, în Timişoara, să fim trataţi altfel decât altundeva în ţară. Eu mă aştept să avem în România o abordare unitară în privinţa politicii de combatere a pandemiei. Mă aştept ca aceleaşi măsuri şi argumente care sunt aplicabile în Timişoara să se aplice şi în Bucureşti, de exemplu. Pentru că dacă oamenii nu ne cred că avem o abordare unitară, logică, în toată ţara, nu ne putem aştepta ca ei să respecte măsurile. Acesta este motivul pentru care am votat pentru prelungirea cu doar şapte zile, în care mă aştept să clarificăm ce şi cum vrem, ca ţară, să combatem această creştere rapidă şi noua tulpină britanică, mult mai agresivă”, a afirmat Fritz.

În opinia sa, este nevoie de claritate în ceea ce priveşte măsurile la nivel naţional, dar şi de „claritate şi predictibilitate” în privinţa criteriilor după care se recomandă carantinarea unui oraş sau a unei zone metropolitane.

„Noi, aici, încercăm să fim realişti şi sinceri privind posibilităţile noastre de a combate pandemia”, a spus primarul Timişoarei.

El a subliniat că această carantinare a zonei metropolitane Timişoara, care include şi patru comune, este o provocare pentru cetăţeni şi firme, care suferă.

„Din păcate, încă nu a găsit nimeni un mijloc de oprire rapidă a acestui virus fără măsuri mai stricte”, a adăugat Fritz.

Timișoara este în carantină pentru doar 7 zile. 

Timișoara va rămâne în carantină pentru încă 7 zile. Această decizie a fost luată, miercuri, de autorități și se aplică și pentru cele patru comune limitrofe care au fost sub aceeaşi măsură din data de 8 martie.

Hotărârea a fost luată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

În orașul de pe Bega s-a stârnit un scandal uriaș în ultimele zile, din cauza impunerii carantinei. După ce a fost adoptată în primă fază, carantina nu a mai fost prelungită. Urmare a unei decizii luate de membrii CJSU Timiș. Apoi, izolarea a fost prelungită pentru 72 de ore, ca urmare a unei hotărâri venite de la Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Se introduce în declaraţia pe proprie răspundere un paragraf privind deplasarea în scopul vaccinării împotriva SARS-CoV 2, cu prezentarea dovezii privind programarea. De asemenea, se prelungeşte cu o oră programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 21,00.

Eliminarea restricţiilor orare pentru persoanele peste 65 de ani. După ora 22,00 nu se va mai putea ieşi din casă pentru activităţi fizice, ci doar pentru vaccinare, interes profesional, asistenţă medicală de urgenţă şi nevoile animalelor de companie.” A anunțat prefectul Nemeth Zoltan.