Ambasada României în SUA transmite că în proclamația semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută și celebrată în jurul lumii și este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C.  

De asemenea este menționat faptul că ia românească a devenit un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru mari creatori de modă. 

Iniţiată şi coordonată de comunitatea online “La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiţie românească.

Festivalul iei, acasă la Brâncuşi

Pe 24 și 25 iunie, Gorjul vibrează în spiritul tradițiilor și obiceiurilor străvechi, în cel mai mare festival ”RomânIA Autentică”.
“Ia-ţi IA cu tine şi vino să vezi obiceiuri de Sânziene și parada iei de pe Axa Brâncuși din Târgu-Jiu la care vor participa sute de copii. Vino cu noi la Hora Iei în Parcul Coloanei Fără Sfârșit.  Apoi, te așteptăm în Hobița, satul lui Brâncuși, pentru a te bucura de spectacole cu muzică tradițională cu invitați de marcă Gheorghe Roșoga, Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Ion Ghițulescu, Steliana Sima, Rodica Mitran, de meșteșuguri tradiționale și bucate românești. Vino la cea mai frumoasă și colorată sărbătoare a iei românești, în Gorj, Acasă la Brâncuși!”, este mesajul transmis de organizatori.


Programul manifestărilor va debuta cu  “Parada Iei de Sânziene”  de la Târgu Jiu, care va avea loc, vineri, 24 iunie, pe Axa Calea Eroilor Tg Jiu.

Apoi, evenimentul va continua după următorul program:

Ora 11.00
• Deschidere paradă „Ziua Universală a IEI românești” cu un moment artistic „Sânzienele” susținut de Ansamblul de datini și obiceiuri Școala Populară de Artă Târgu Jiu – Parcul Central Târgu Jiu, ”Masa Tăcerii”;
• Deplasare în formație de paradă pe Calea Eroilor până la ”Coloana fără sfârșit”;
• Primire paradă cu un moment artistic „Sânzienele” susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” în Parcul ”Coloanei fără sfârșit” din Municipiul Târgu Jiu;
• Moment de final –Hora Iei- cu toți participanții la paradă
Ora 13.00
Deplasare la Hobița, comuna Peștișani

Hobița
Ora 14.00
Deschidere Festival “RomânIA Autentică” – sat Hobița, comuna Peștișani, Gorj – parada iei Casa Muzeu ”Constantin Brâncuși”- Poiana Mare
Ora 14.15
Obicei „Sânziene” prezentat de Ansamblul de obiceiuri și datini „Roua” – Cloșani
Orele 15.00 – 18.00
Spectacol folcloric – Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu”
Orele 18.00 – 23.00
Spectacol folcloric – Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”; Participă: corpul de balet, soliștii ansamblului și invitații speciali Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian și Gheorghe Roșoga.
Expoziție meșteșuguri populare Școala Populară de Artă Târgu Jiu și alți meșteri invitați pe toată durata evenimentului

Sâmbătă, 25 iunie

Hobița
Orele 10.00 – 22.00
Spectacole susținute de Școala Populară de Artă Târgu Jiu și ansambluri invitate din Serbia, Bulgaria, Ucraina
Interpreți invitați în spectacol: Steliana Sima, Ion Ghițulescu, Rodica Mitran

Expoziție meșteșuguri populare Școala Populară de Artă Târgu Jiu și alți meșteri invitați pe toată durata evenimentului

Festivalul ”RomânIA Autentică” , Hobița 2016, va fi prezentat de
Măriuca Mihăilescu –TVR.