"Primarii trebuie să se bată în proiecte, nu în pungi de făină"
- Ionela Săvescu
- 3 iunie 2011, 15:26
Edilii mai multor localităţi au încercat să explice de ce e rău sau de ce e bine să fie aleşi dintr-un singur tur.
După ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, edilii mai multor localităţi din ţară s-au împărţit în două tabere şi susţin sau nu proiectul. Dacă unii spun că aşa mai scapă de cheltuielile pentru campania electorală din al doilea tur, alţii susţin că, de fapt, un partid va investi dublu încă din primul tur pentru a câştiga un fotoliu de primar.
Temerile reprezentanţilor PSD sunt legate de faptul că legea permite PDL-ului să obţină prin mită electorală mai multe primării. Nici membrii PNL nu se arată încântaţi de proiect, pentru că, spun ei, încalcă principiul de bază al democraţiei: cel al majorităţii.
Cu toate acestea, edilii din ţară se tem şi nu prea de tranşarea voturilor încă din primul tur. Cei care au obţinut până acum procente ca pe vremea partidului unic, de 80%, în cazul lui Klaus Johannis, primarul Sibiului, sau de peste 70%, în cazul lui Gheorghe Ştefan, edilul de la Piatra Neamţ, spun că oricum decizia primului tur de scrutin se reflectă în rezultatele celui de-al doilea. Primarii mai spun că, odată cu noua lege, scapă de cheltuielile pentru campaniile electorale şi de "harababura" care se creea.
Faptul că li se permite să devină primari fără majoritate, pentru unii politicieni locali este o uşurare. "Se cheltuiau mulţi bani cu găleţile, cu navetele de bere. Să se termine odată cu mita electorală! Dacă l-ai prins pe unul că dă o căldare, să i se taie un deget. Dacă dă o navetă de băutură, să i se taie o mână", tranşează problema Gheorghe Beciu, primarul comunei Deveselu, din judeţul Olt, locul în care au venit, de curând, americanii.
- Turul doi la primari denunțat de Băsescu: Candidații își negociau sprijinul partidelor în loc să facă campanie
CONTRA
Ciuhandu nu vrea un singur tur
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD), consideră că noul proiect nu este deloc o idee bună. El crede că legea în baza căreia a candidat şi el în repetate rânduri "promova o competiţie mult mai bună şi îi mobiliza pe candidaţi pentru cel de-al doilea tur". "Legea aceasta va permite alegerea unor primari mai puţin reprezentativi de către comunităţile locale, lucru care va afecta şi activitatea ulterioară a primarilor". În 2008, cu 53, 6% din voturi, Ciuhandu a câştigat Primăria Timişoarei din primul tur. (Georgeta Petrovici)
PRO
Mazăre: "Eu sunt ales din prima"
Radu Mazăre (PSD), primarul Constanţei, este 100% de acord cu decizia parlamentului. "E foarte bine, i-am zis şi premierului Boc, i-am zis şi lui Ponta şi celor din partid. Nu văd de ce, dacă preşedintele consiliului judeţean se alege din primul tur, să nu fie ales şi primarul la fel. Nu că aş avea probleme, că eu oricum sunt ales din prima, aşa că e-n regulă", a comentat Mazăre. Edilul a mai adăugat că astfel "se scurtează perioada electorală, cheltuielile şi brambureala". În 2008, Mazăre a luat 62,8% din voturi. (Feri Predescu)
PRO
Apostu nu mai "înghite" alianţele
Noua lege, în opinia primarului din Cluj Napoca, Sorin Apostu (PDL), are atât părţi bune, cât şi părţi rele. "Partea bună ar fi că se evită acele alianţe care se fac în turul doi între diferite partide politice. Aceste înţelegeri nu fac altceva decât să inducă electoratul în eroare. Partea rea e că vor exista multe zone unde primarii aleşi din primul tur nu vor fi reprezentativi deoarece există foarte mulţi candidaţi", conchide Sorin Apostu. La ultimele alegeri, Apostu a luat fotoliul de primar încă din primul tur, cu 60, 48% din voturi. (Mihai Şoica)
PRO
Beciu reclamă mita electorală
La ultimul tur de scrutin, Gheorghe Beciu (PSD), primarul comunei Deveselu din judeţul Olt, locul în care au "debarcat" americanii cu scutul antirachetă, a obţinut la mustaţă primăria localităţii. "Ne-am dus în al doilea tur. Am luat 100 şi un pic de voturi în plus faţă de contracandidat". Decizia Camerei Deputaţilor este, pentru el, una justă şi mai spune că o comunicare între contracandidaţi ar fi foarte eficientă. "Să nu ne batem în pungi de făină! Să ne batem în proiecte, în dezbateri. Noi pierdem foarte mult din cauza lipsei de comunicare".
PRO
Pinalti n-are nicio emoţie
Gheorghe Ştefan (PDL), primarul de la Piatra Neamţ, n-are emoţii că legea îi ameninţă funcţia. "Eu am luat primăria din primul tur cu 73,35%. E bine că s-a votat pentru asta, pentru că toate alegerile ar trebui să se desfăşoare într-un singur tur." După ce PSD-iştii au spus că legea e doar o nouă metodă a puterii să pună mâna pe primării, Pinalti declară că fiecare trebuie să aibă o strategie. "Frate, toată lumea face strategii politice. Să-şi aducă aminte că şi ei au schimbat legea referendumului când au vrut să-l suspende pe Băsescu".
PRO
Pe Johannis nu-l afectează
Nici primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu este deranjat de modificarea legislaţiei referitoare la alegerea primarilor. După ce a câştigat Primăria oraşului, de trei ori la rând, cu procente de peste 80%, Johannis crede că o metodă asemănătoare scrutinului pentru preşedinţia Consiliului Judeţean nu poate dăuna. "Pe mine nu mă afectează şi nici pe cei de la Forumul Democrat al Germanilor din România". Potrivit lui Johannis, cel mai bine poziţionat în primul tur are şansele cele mai mari şi în cel de-al doilea scrutin. (Traian Deleanu)
PRO
Onţanu: "E o lege normală"
În opinia edilului sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, legea adoptată de plenul Camerei Deputaţiilor este una "normală". "Se are în vedere, în principal, reducerea cheltuielilor legate de organizarea celui de-al doilea scrutin. Avantajaţi vor fi primarii care au lăsat politica deoparte şi s-au ocupat de oameni, de problemele oraşului". El a mai explicat că noua lege poate aduce un deficit de exerciţiu de imagine, având în vedere că nu se vor mai organiza două tururi de scrutin şi, implicit, două perioade de campanie. (Antoaneta Etves)
PRO ŞI CONTRA
Oprescu: "Să respectăm legea"
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este de părere că alegerea primarilor într-un singur tur îi favorizează pe edilii care au fost oameni serioşi şi cei cărora cetăţenii au de gând să le acorde încrederea în continuare. "Este o lege, ce sens are să o mai co men tez? E o lege care trebuie respectată", a precizat Oprescu. Peste 50% dintre bucureşteni sunt nemulţumiţi de modul în care este administrată Capitala, însă sunt satisfăcuţi de activitatea primarilor de sector, potrivit ultimului sondaj CURS, obţinut de ziare. com. (Antoaneta Etves) PĂREREA LUI VANGHELIE „Vom merge pe candidați comuni PSD-USL” Primarul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a explicat, pentru EVZ, de ce nu este de acord cu decizia Parlamentului. Vanghelie a spus că fotoliul de primar ar putea fi ocupat, pe viitor, de cineva care va lua chiar și numai 3.000 de voturi. EVZ: Ce părere aveți despre decizia plenului Camerei Deputaților de a adopta proiectul care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin? Marian Vanghelie: Cred că este o greșeală. Este o intenție de a schimba legea în avantajul celui care este la putere. Pentru că în turul doi nu mai ai cu cine să faci niciun fel de alianță. Singura șansă, dacă se promulgă legea, este să ne stabilizăm primarii. Din punctul meu de vedere, trebuia să ne batem, să nu fim de acord cu acest proiect. Ce veți face dacă legea va intra în vigoare? În primul rând, putem poziționa primarii și să câștigăm alegerile cu 60%, având în vedere ce s-a întâmplat în România. Și, în al doilea rând, nu cred că este normal ca un primar să fie ales cu 20.000 de voturi. Eu cred că un primar trebuie să convingă jumătate din populația comunei sau a orașului. În principiu, vom desemna candi dați comuni ai USL-ului. Îi vom căuta pe cei care stau cel mai bine în sondaje. Dacă noi avem în sectorul 6 sau în sectorul 3 pe cineva care să-l poată bate pe Cristian Poteraș sau pe Liviu Negoiță, îl vom numi ca și candidat. (Antoaneta Etves)