Primarii au pierdut pensiile speciale

Primarii au pierdut pensiile speciale

Judecătorii Curții Constituționale au decis, ieri, că pensiile speciale ale înalților funcționari din domeniul administrativ sunt neconstituționale.

Decizia a fost luată în contextul în care atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și 44 de deputați din PNL, USR și PMP au depus în prealabil obiecții privind prevederile Legii Codului Administrativ.

În data de 31 iulie, Klaus Iohannis a trimis către CCR o sesizare prin care susținea că actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților printr-o ședință întrunită neconstituțional. Șeful statului a criticat astfel faptul că cele două camere ale Parlamentului se comportă ca și cum Senatul ar fi avut doar o competență de prim for legislativ, iar Camera decizională - Camera Deputaților - ca și cum ar fi avut deplină competență decizională pentru toate materiile reglementate. Președintele a mai criticat dispozițiile privind obligațiile autorităților și ale instituțiilor administrației publice, dar și cele referitoare la personalul responsabil cu aplicarea programului de guvernare, afirmând că aceste dispoziții sunt neclare.

În sesizarea opoziției se scoatea în evidență faptul că, întâi de toate, pensiile speciale de care aleșii locali se bucură încalcă principiul egalității tuturor cetățenilor în fața legii. Potrivit PNL și USR, Codul Administrativ urma să faciliteze numirile politice în pozițiile ocupate astăzi de înalți funcționari publici, ceea ce înseamnă că astfel puteau fi încălcate obligațiile pe care statul român și le-a asumat înainte de intrarea în Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul Codului Administrativ a fost adoptat în iulie 2018 de plenul Camerei Deputaților, iar, printre altele, acesta prevedea ca toți cei aleși după 1992 pentru a fi primari, viceprimari, respectiv președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene să primească o pensie specială timp de trei mandate.