Primăria Capitalei înfiinţează Centrul bucureştean de îngrijiri paleative „Sf. Anastasie”
- Emil Simionescu
- 26 septembrie 2018, 14:19
Consilierii generali ai Capitalei au dat undă verde, în şedinţa de miercuri a Consiliului General al PMB, proiectului care vizează înfiinţarea Centrului de îngrijiri paleative „Sf. Anastasie”, ai cărui beneficiari vor fi pacienţii de toate vârstele, adulţi sau copii cu boli cronice progresive, cu suferinţă generată de simptome necontrolate, probleme psiho/emoţionale, sociale sau spirituale şi/sau grad ridicat de dependenţă, precum şi familiile acestora, pe toată perioada de îngrijire, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti.
Centrul „Sf. Anastasie” va funcţiona în subordinea directă a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în sarcina căreia intră identificarea, în etapa imediat următoare, a unui spaţiu imobiliar adecvat derulării activităţii centrului respective.
Proiectul, care a trecut de avizul consilierilor generali ai PMB, se axează pe adoptarea de către Comitetului de Miniştri ai statelor membre UE, pe 12 noiembrie 2003, a unei recomandări Rec (2003) 24 privind îngrijirea paliativă, conţinută în textul art. 15 b din Statutul Consiliului Europei.
"Statelor membre li se recomandă să ia măsuri în vederea dezvoltării serviciilor şi politicilor de îngrijire paliativă care trebuie să ofere o gamă largă de resurse, cum ar fi îngrijirea la domiciliu, îngrijire în unităţi cu paturi specializate (hospice) sau convenţionale, spitale de zi sau ambulatorii de specialitate, servicii de urgenţă sau unităţi de “respite”. Acestea vor fi servicii comprehensive şi adecvate sistemelor de sănătate şi culturale şi se vor orienta către satisfacerea nevoilor în continuă schimbare a bolnavilor şi familiilor acestora", se specifică în raportul de specialitate.
O singură unitate de îngrijiri medico-sociale în Bucureşti, în 2017
Sunt citate, de asemenea, în raportul cu pricina date ale Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora în 2017 la nivelul municipiului Bucureşti funcţiona o singură unitate de îngrijiri medico-sociale. "Dreptul la îngrijirea sănătăţii este menit să asigure bolnavului starea de bine cea mai apropiată de normal, indiferent de vârstă, etnie, statut economic sau social şi natura bolii sau infirmităţii. Astfel, respectul şi protecţia demnităţii bolnavilor terminali sau a persoanelor muribunde implică asigurarea unei îngrijiri adecvate într-un mediu corespunzător", a afirmat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în expunerea de motive.