Doi candidaţi liberali au obţinut procentele minime şi maxime pentru câştigarea primăriilor Băleşti şi Vârciorog.
În Vrancea, un candiat a luat primăria cu un vot peste cele 50 de procente din voturile valabil exprimate. În Bihor şi Dolj însă, candidaţii victorioşi din două comune au fost foarte aproape de a obţine 100% din sufragii. A luat primăria „la mustaţă“
VRANCEA. Candidatul liberal Stancu Bălescu a obţinut postul de primar în comuna Băleşti din primul tur de scrutin, la o diferenţă de un singur vot faţă de primarul în exerciţiu, Stancu Niţă (PSD). Pe listele electorale din Băleşti sunt 1.800 de alegători, 60% dintre aceştia prezentându-se la urne duminică.
Dintre cele 983 de voturi valabil exprimate, candidatului PNL la primărie i-au revenit 492, respectiv cu jumătate de vot mai mult decât 50% din voturile valabil exprimate. Votul a fost contestat de PSD la Biroul Electoral Judeţean, care a argumentat că 50%±1 din voturile valabil exprimate înseamnă 492,5, iar un vot nu poate fi împărţit la doi. După un nou calcul cu legea în faţă, BEJ i-a dat dreptate liberalului, care a ieşit primar cu un scor de 50,05%.
Stancu Bălescu a reuşit să-l „detroneze“ pe primarul aflat deja la al treilea mandat cu 130 de voturi diferenţă. „Când eram la şcoală, cea mai frumoasă notă a mea era 5. Tot aşa acum am câştigat la o diferenţă de un singur vot care m-a făcut fericit. Au încercat să-l ascundă, dar l-am găsit, apoi au vrut să-l anuleze prin distrugere, dar, în cele din urmă, la 6.00 dimineaţa, şansa a fost de partea mea“, povesteşte inginerul Stancu Bălescu.
Stancu Bălescu, 51 de ani, întors în satul natal din Bucureşti, a reuşit să obţină voturile localnicilor cu sloganul „Lege şi dreptate“, dar recunoaşte că a recurs şi la flori pentru doamne şi că le-a oferit consătenilor câte o bere la birt. „Oamenii trăitori în sat îmi zic că o să mă plângă ca pe Ceauşescu că am pierdut cu o jumătate de vot. Atât a avut primarul ales, o jumătate de vot în plus! Dar dacă legea prevede aşa, nu e nicio supărare. Îmi ajung trei mandate, şi cu unul pe vremea lui Ceauşescu“, a spus Stancu Niţu, primarul în exerciţiu.
BIHOR. Primarul comunei Vârciorog, Vasile Cociuba (PNL), a reuşit să-i determine pe aproape toţi alegătorii să-l voteze. El a câştigat primăria din primul tur, cu 96,45%. „Dacă mergeam şi eu, şi soţia la vot luam 100%“, glumeşte Vasile Cociuba. El a fost ales de circa 1.600 de persone din cei 1.900 de locuitori ai comunei cu patru sate. 80% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Vârciog a avut un singur contracandidat, de la PSD.
Primarul este la al doilea mandat, iar la alegerile din 2004 a obţinut o victorie aproape la fel de categorică, reuşind să strângă 87% dintre voturi. „Se vede munca pe care a făcut-o, se interesează ca satele să arate altfel, este un om care se ţine de cuvânt şi face ceea ce promite. Dacă se ţine şi acum de promisiuni, îl votăm şi data viitoare“, spune Albu Cornel, un sătean. „Nu am plecat în concediu, nu am făcut nici chef, eu m-am apucat de lucru imediat după alegeri“, explică primarul. Edilul doreşte ca şi la următoarele alegeri să câştige cu 100%. (Georgiana Anghel) Primar din ’92, ales din nou cu peste 92%
DOLJ. Primarul localităţii Cetate, Dolj, Marin Duţă (PSD), a reuşit să obţină 92,86% dintre cele 3.290 de voturi exprimate. Conduce comuna din anul 1991 şi, de atunci, o singură dată a intrat în turul al doilea de scrutin, la primul mandat, în 1992. „Eu zic că am fost întotdeauna aproape de oameni, nu le-am promis marea cu sarea şi am fost realist. Mergeţi şi întrebaţi-i, eu nu vă spun mai multe, oamenii care mă votează trebuie să vorbească în locul meu“, declară primarul.
Contracandidaţii lui Duţă sunt exasperaţi. „Să-l ia la parlament, să sperăm şi noi la ceva. Domne, la câte a făcut pentru comună, nu îl batem în viaţa asta. Poate că s-o plictisi el sau o ieşi la pensie, altfel nu avem nicio şansă“, explică Ionică Răduţ, contracandidatul democrat-liberal.
Sătenii spun că nu văd, deocamdată, alt primar pentru comuna lor. „A ştiut să vorbească şi cu bogatul, şi cu săracul. Dă să- ru-mâna dacă trece pe uliţă pe lângă tine şi vorbeşte şi cu copiii ăi mici de joacă mingea pe maidan. E copilul nostru, şi altul nu ne trebuie“, spune Ana Panduru, o bătrână din Cetate. (Petre Cojocaru) NOROC
Votul care schimbă lumea
În 1645 - cu un singur vot diferenţă, Oliver Cromwell a preluat controlul Angliei. În 1776 - limba oficială în America a devenit engleza, în loc de germană. În 1868 - Rutherford Hayes a devenit preşedintele SUA. În 1876 - Franţa a trecut de la monarhie la republică. În 1923 - Adolf Hitler a preluat controlul Partidului Nazist.