Evenimentul Zilei > Politica > Primarii de municipii din România sunt REVOLTAȚI. Aceștia au cerut o întâlnire URGENTĂ cu Premierul. Dăncilă l-a delegat pe Teodorovici
Primarii de municipii din România sunt REVOLTAȚI. Aceștia au cerut o întâlnire URGENTĂ cu Premierul. Dăncilă l-a delegat pe Teodorovici

Primarii de municipii din România sunt REVOLTAȚI. Aceștia au cerut o întâlnire URGENTĂ cu Premierul. Dăncilă l-a delegat pe Teodorovici

Primarii de municipii din România acuză Guvernul că a refuzat toate solicitările de dialog în ce privește construcția proiectului de buget pentru anul 2019. Edilii au solicitat, marți, o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă. Premierul l-a delegat pe ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici să discute cu primarii.

Șeful Executivului l-a desemnat pe Eugen Teodorovici să poarte discuţiile cu primarii de municipii, marți, la sediul MFP. 

„În semestrul II din anul 2018 , dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului.

Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale sunt refuzate, astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală", arată primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă.

Edilii specifică, în scrisoarea transmisă Guvernului, că nu a fost dezbătut proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019. Aceștia acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.

Tot din surse neoficiale sunt şi speculaţiile, arată AMR, referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv :

  • 20% la bugetul local al județului;
  • 45-50% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.
  • 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, faţă de procentul de 20% solicitat.

„Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanţele publice locale.

Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu Dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani , astfel, vă invitam să vă alăturaţi primarilor de municipii, marţi, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR", au transmis edilii, în scrisoarea trimisă Guvernului, conform g4media.ro