Prima zi a vizitei Alteței Sa Regale Prințul de Wales la Bucureşti. „Pentru tot ce ați făcut pentru România, nu doar eu personal, ci întreaga națiune română vă suntem profund recunoscători”

Prima zi a vizitei Alteței Sa Regale Prințul de Wales la Bucureşti. „Pentru tot ce ați făcut pentru România, nu doar eu personal, ci întreaga națiune română vă suntem profund recunoscători”

Alteța Sa Regală Prințul de Wales a sosit, azi, la Bucureşti, pentru o vizită oficială de trei zile în România. Aeronava „Royal Air Force”, cu care a venit Prinţul de Wales a aterizat, în jurul orei 15.50, pe Aeroportul „Henri Coandă”.

Moştenitorul Coroanei Britanice a fost întâmpinat de Secretarul de Stat în Ministerul de Externe George Ciamba, de ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache, dar şi de ambasadorul britanic în România, Paul Brummell, care a venit împreună cu soţia sa, relatează Agerpres.

Opt membri ai Brigăzii 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazu” au fost prezenţi la sosirea Prinţului de Wales. După coborârea din aeronavă, Moştenitorul Coroanei Britanice a semnat în Cartea de Onoare. „Aveţi o hârtie foarte bună aici”, a spus Prinţul de Wales, după semnare. Ulterior, Moştenitorul Casei Regale Britanie a avut un tete-a-tete, în Salonul Oficial al Aeroportului „Henri Coandă”, cu secretarul de stat în Ministerul de Externe George Ciamba.

În prima zi a vizitei oficiale, Prinţul de Wales a depus  o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi s-a întâlnit cu preşedintele României Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Vizita oficială a Prinţului de Wales are ca principale obiective promovarea şi celebrarea relaţiilor bilaterale cu România, inclusiv a campaniei #BritainInRomania, promovarea asociaţiilor dedicate conservării mediului înconjurător, din zona urbană și rurală, evidenţierea sprijinului pe care îl oferă Regatul Unit în acest sens, dar şi a activităţii Fundației Prințul de Wales România şi organizaţiilor active în România aflate sub patronajul Alteţei Sale, informează Ambasada Marii Britanii la București.

Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în ţara noastră a prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent. Vizita în România se încheie vineri.

Prințul Charels a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol I. Sobru şi elegant, Alteţa Sa a fost întâmpinat de către Comandantul Garnizoanei Bucureşti, Colonelul Dorel Bejan, şi de ataşatul militar britanic,lt.col Tim Bakewell din Marina Regală. Ulterior, Prinţul de Wales a asistat la intonarea imnurilor naţionale al României şi Marii Britanii, momentul fiind urmat de salutul Drapelului de Luptă.

Prinţul de Wales i-a comemorat, astfel, pe eroii români căzuţi în luptă, în cadrul unei ceremonii solemne. Coroana de flori, adusă special din Marea Britanie pentru acest eveniment, i-a fost înmânată Prinţului de Wales de un militar şi a fost depusă la baza monumentului. După depunerea coroanei, Alteţa Sa Regală a semnat în Cartea de Onoare a monumentului din Parcul Carol I, care este păzit de către o subunitate a Brigăzii 30 Gardă, destinată special pentru Mormântul Soldatului Necunoscut.

Spre finalul ceremoniei, Prinţul Charles a schimbat câteva cuvinte cu trei ofiţeri britanici care lucrează în cele două sedii NATO din Bucureşti.

La ceremonia solemnă din Parcul Carol I, care a durat aproximativ 10 minute, au luat parte în jur de 60 de militari de la Brigada 30 Gardă şi Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazu", dar şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, şi ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

Tototdată, câteva zeci de părinţi cu copiii lor au asistat la eveniment, unii dintre aceştia declarând că au venit special la ceremonie pentru a-l vedea pe Prinţul Charles, pe care îl admiră, scrie Agerpres.„Am o admiraţie faţă de Familia Regală britanică. Îmi place foarte mult ca prestanţă, în amintirea vremurilor frumoase", a declarat doamna Viorica, însoţită de nepoata ei, Erica, în vârstă de 3 ani. Adriana şi Felicia, două tinere aflate întâmplător în Parcul Carol I, au asistat la ceremonie, fiind curioase să-l vadă pe Prinţul Charles. „Ne place Familia Regală britanică şi ne-a atras evenimentul", au afirmat acestea.

Președintele Kalus Iohannis l-a decorat,azi, la Palatul Cotroceni, pe Prințul Charles cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce. Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România și Marea Britanie, inclusiv în domeniul securității, evoluția relațiilor dintre cele două țări în perspectiva Brexit, cu accent pe situația comunității românești din Marea Britanie, precum și ampla activitate caritabilă desfășurată de ASR Prințul de Wales în România.

În discursul său prilejuit de acest moment, președintele a declarat: „Vizita oficială pe care o întreprindeți –  după un mare număr de vizite private care demonstrează elocvent atașamentul față de România și poporul său – reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit. Cooperarea intensificată în sfera militară și de securitate, precum și legăturile economice reprezintă pilonii acestui Parteneriat Strategic. Un alt element-cheie al relației noastre îl constituie semnificativa comunitate de români care trăiește și lucrează în Regatul Unit. Am reiterat astăzi Alteței Voastre Regale, în numele meu și al poporului român, condoleanțe pentru familiile victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți în atacul terorist de săptămâna trecută. Prezența printre răniți a doi cetățeni români demonstrează, de data aceasta într-un context tragic, apropierea dintre popoarele român și britanic, dar și faptul că numai prin unitate și solidaritate putem trece peste momentele dificile”, a spus președintele.

El a rememorat faptul că din 1998, când a efectuat prima vizită oficială în România, Prințul Charles „a pășit aproape în fiecare an în această țară a noastră, pentru care nutriți o aleasă afecțiune. Ați făcut lucruri admirabile și ați fost un excelent promotor al imaginii României în lume. Astăzi, recunoaştem implicarea Voastră angajată în proiectele derulate în România, atenţia pe care o acordaţi dezvoltării comunităţilor locale, interesul pentru prezervarea patrimoniului şi a tradiţiilor româneşti, precum și pentru păstrarea frumuseților naturale unice ale țării noastre.

Rezultatele obținute în activitățile Voastre caritabile demonstrează nu doar vocație, ci și dedicație. Sunteţi o sursă de inspirație pentru tineri în apărarea valorilor pe care se bazează armonia socială și dezvoltarea durabilă.

Cunosc mulți străini atraşi de România şi de frumuseţea ei. Dar ceea ce vă deosebeşte este perseverenţa şi implicarea în dezvoltarea comunităţilor locale, în protejarea moștenirii lor istorice și culturale. Ați făcut-o încă de acum aproape trei decenii, când, la sfârşitul anilor ‘80, aţi intervenit cu privire la planul nefast al regimului comunist de sistematizare a satelor din România.

Implicarea Alteţei Voastre Regale în numeroase proiecte de reabilitare a satelor, în promovarea produselor locale, în acțiuni de pregătire şi formare tradițională meșteșugărească a reprezentat o contribuție valoroasă la conștientizarea unui stil de viață în care natura, tradiţia şi omul cu deprinderi moderne pot coexista armonios.Pot fi oferite numeroase exemple de astfel de proiecte, cum ar fi cel lansat în 2015 la Viscri – «Fundaţia Prințul de Wales» – cu scopul de a ajuta comunitatea din această zonă, inclusiv prin crearea de locuri de muncă, urmat în 2016 de crearea Centrului de pregătire meşteşugărească – «The Prince of Wales’s Training Centre».

De asemenea, suntem recunoscători Alteței Voastre Regale pentru că, de fiecare dată când vorbiți despre România și cetățenii noștri, vă exprimați admiraţia pentru bogăţiile spirituale şi culturale româneşti. Îmi aduc aminte cu plăcere de apariţia Voastră din filmul documentar «Wild Carpathia», recunoscut ca una dintre cele mai bune pelicule despre frumuseţea «sălbatică» a României”, a mai spus șeful statului.

„Pentru toate acestea, nu numai eu personal, ci și întreaga națiune română vă suntem profund recunoscători”, a conchis președintele Iohannis.