Prima sesiune poate fi si ultima

Prima sesiune poate fi si ultima

Elevii studiosi din liceu, cu 9 si 10 la teze, au aflat ce inseamna studentia: examene luate la limita si zeci de cursuri care trebuie invatate in cateva nopti.

Sesiunea din aceasta perioada este, pentru unii studenti, un soc, pentru altii, o eliberare. Cei din primul an, obisnuiti cu tezele "floare la ureche", se confrunta cu amenintarea primelor restante, in vreme ce tinerii din anii terminali rasufla usurati.

Gata cu examenele, gata cu noptile in care dadeau pe gat trei cesti de cafea, in fata teancurilor de hartii. Pentru ei urmeaza marea provocare: gasirea unui loc de munca.

6-6: noroc sau ghinion? In cladirea "Leu", a Politehnicii din Bucuresti, noaptea ii prinde pe studiosi in salile de cursuri, cu nasul in notite. "Pana pe la 2.00, in unele sali sunt mai multi studenti decat in afara sesiunii, la cursuri", a constatat Bogdan, in primul an la Electronica. Este prima sesiune din viata lui, iar daca in liceu avea numai medii de 8 si 9, acum si-a luat primele doua examene cu 6, desi a invatat pe rupte.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru fiecare examen trebuie sa te pregatesti ca si pentru admitere", spune si Mugur, "colegul lui de suferinta", dupa cum se prezinta. Bogdan si Mugur au constatat ca in echipa se invata mai bine asa ca, de cand a inceput sesiunea, stau in facultate pana noaptea tarziu. Isi iau de acasa cateva sandviciuri, o sticla de Cola de 2,5 litri si incep studiul.

Chiar daca cele mai multe banci sunt libere, baietii se instaleaza direct la catedra. Isi insira toate cursurile pe masa, intr-o ordine numai de ei stiuta, si-i "dau bataie". Nu stiu exact cat din ceea ce invata le va folosi, insa, din discutiile cu cei mari, au aflat ca 20%-30% din aceste informatii le vor fi utile in cariera.

Profesorii plimba radioul Baietii sunt la curent cu noile metode de copiat, dar stiu ca nu-si pot fenta toti profesorii. "Unii dintre ei se plimba cu un aparat radio printre banci, ca sa-i prinda pe cei care folosesc metoda "hands-free".

Aparatul este bruiat de telefon si profu-i detecteaza imediat", spune Mugur. Metodele clasice, adica "servitele" si copiutele "miniaturizate", dau inca roade, dar nu le folosesc la examenele mari, ci doar la testele din presesiune.

Tinerii sunt constienti ca urmeaza o facultate grea si ca, din cauza examenelor dificile, prima sesiune poate fi si ultima. "Statisticile neoficiale arata ca, din 600 de studenti care intra in anul I, doar 100 termina Electronica", spune Bogdan.

El a fost inspirat si s-a mai inscris la o facultate. Face Management, la Academia de Studii Economice, pentru ca, dupa absolvire, vrea sa fie propriul lui sef. Electronica este pentru el o slabiciune, dar, "pasiunea e pasiune, nu poti trai din ea", judeca la rece baiatul.  

Cu oaia la examen Radu este student in primul an la Medicina Veterinara, in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, iar ieri se pregatea sa intre la un colocviu de anatomie. Urma sa-si demonstreze cunostintele folosind ca material didactic o oaie disecata, careia trebuie sa-i recunoasca si sa descrie fiecare muschi.

Studiaza la biblioteca pana seara tarziu pentru ca in camera, alaturi de alti doi colegi, ii este imposibil. Daca in liceu invata tot timpul, facultatea a inceput-o relaxat. Abia in sesiune a pus mana pe carte, ceea ce ii cam da emotii.

FINAL

Adio studentie cu hands-free si petreceri In campusul studentesc Agronomie, din Capitala, e coada la xeroxuri, iar in baruri, in timpul zilei, mesele sunt cam goale. In Student Club, in difuzoare, o "interpreta de muzica orientala" se plange ca-i lipseste un barbat adevarat, in vreme ce, la o masa, trei tinere stau cu nasurile in cursuri. Cei mai relaxati sunt studentii din ultimul an. Pe ei ii chinuieste mai mult nesiguranta unui loc de munca decat dificultatea ultimelor examene, inainte de licenta.

"Nu am intrare la "Branzeturi", dar am la "Carne"" Razvan este in ultimul an la Facultatea de Zootehnie, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Agroalimentare, si ar trebui sa aiba sase examene. Ii lipesc insa trei "intrari", din cauza absentelor, asa ca-l mai asteapta cateva probe de foc si in aprilie.

"Nu am intrare la "Branzeturi", dar am la "Carne"", glumeste baiatul, referindu-se la faptul ca, pentru a putea sustine un examen, trebuie sa aiba un anumit numar de prezente la lucrarile practice. Razvan nu a venit la aceasta facultate atras de domeniu, ci de perspectiva de a pleca in Anglia, la munca, in baza unor acorduri ale institutiei cu ferme din strainatate.

"Am fost in Scotia, la capsuni si zmeura. Am plantat, am cules, am irigat, am facut solarele, iar aceste activitati au fost recunoscute drept practica de catre facultate", spune baiatul.

La impachetat de flori in Anglia Razvan este petrecaret, asa ca, in timpul facultatii, mai mult s-a distrat decat a invatat, dupa cum recunoaste. "Am fost prin toate barurile studentesti si merg in continuare, chiar daca sunt in sesiune", spune el. Si-a comandat un hands-free performant, din Marea Britanie, dar aparatul "s-a pierdut pe drum", asa ca nu va avea incotro si va invata pentru toate examenele.

Mai studios de felul lui, Ionut, in ultimul an la Agricultura, a fost la toate cursurile si nu a prea stiut ce inseamna restantele in toata perioada studentiei. Si pentru ultima sesiune trage din greu fiindca vrea sa termine odata cu scoala pentru a se angaja.

Nu in tara, ci in Marea Britanie, unde a mai lucrat pe timpul facultatii. A castigat intre 30 si 50 de lire pe zi, intr-o sera unde impacheta flori. Acum va avea diploma de inginer agricol si spera ca va obtine un post mai bun decat cel pe care l-a avut ca muncitor necalificat.

Colegul lui, Razvan, vrea sa lucreze un an in domeniul public, ca sa castige experienta, apoi viseaza la un post bun intr-o firma privata. Perspectiva unui loc de munca le macina si pe Oana si Mariana, studente in ultimul an la Facultatea de Geografie, din cadrul Universitatii Bucuresti.

Fetele nu cred ca diploma de specialist in Geografia Mediului le va ajuta sa-si gaseasca un post mai bun decat la Garda de Mediu sau intr-o primarie. Asa ca sunt dispuse sa se angajeze oriunde. "Nu conteaza in ce domeniu, bani sa iasa".

Distractie pe ultima suta de metri de studentie Pana sa gaseasca insa o solutie s-au decis ca in ultima sesiune sa se distreze mai mult ca niciodata. "Am schimbat strategia si am lasat invatatul pe planul doi. Nu are rost sa ne tot stresam cu examenele", au decretat fetele, asa ca ies in fiecare saptamana intr-un club, fie in Regie, fie in centrul Bucurestiului.