Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima școală
Prima școală

Prima școală

Acum, după ce au trecut anii, eu unul trag o linie și fac următoarea constatare: în ciuda faptului că am creat Școala Superioară de Jurnalistică, adevărata școală și prima școală și cea mai importantă școală a fost Evenimentul Zilei.

Iar mentorul s-a numit Mihai Cârciog. Regretatul Mihai Cârciog, într-o zi, ne-a cerut lui Ion Cristoiu și mie să facem cât mai multe angajări. Nu aveam spațiu redacțional, dar ne-am conformat. 

Am organizat concursuri peste concursuri în parcarea Casei Presei Libere. Și astfel, din rândul unor studenți sau chiar al unor elevi, au apărut sute de viitori jurnaliști. Au fost școliți rapid de câțiva oameni cu experiență, printre care mă număr. 

Evident, magistrul a fost Ion Cristoiu. Ca să mă fac mai bine înțeles, utilizez un exemplu la îndemână. Dan Andronic este, și o recunoaște deschis, atât creația lui Ion Cristoiu, cât și creația mea.

Oameni de calibrul lui se află, astăzi, în cele mai importante redacții din presa scrisă, redacții de televiziune, de agenții de știri, la conducerea unor posturi de radio. 

Școala Evenimentului Zilei, fără diplome, dar cu examene date zi de zi, a reușit să scoată nu una, ci mai multe generații de ziariști. Când spun “La mulți ani!”, le spun tuturor “La mulți ani!”. Celor care mai sunt printre noi. 

Dar mă gândesc cu recunoștință și la cei care nu mai sunt. Iar școala continuă. Va mai fi cel puțin o generație. Îmi pare rău că nu pot petrece cu voi, dar tocmai plec, cu viitoarea generație, într-un scurt concediu.