Evenimentul Zilei > Social > Prima Școală Românească, din Șcheii Brașovului, are nevoie de ajutor
Prima Școală Românească, din Șcheii Brașovului, are nevoie de ajutor

Prima Școală Românească, din Șcheii Brașovului, are nevoie de ajutor

Prima Școală Românească are nevoie d ebani pentru conservarea fondului de cărți. Astăzi sunt organizate mai multe evenimente sub titlul „Din dragoste de carte” – o zi dedicată iubitorilor de carte şi celor interesaţi de protejarea patrimoniului cultural al României.

Prima Școală Românească este susținută de orghanziatori cu expoziţii de carte rară, de gravură şi ilustraţie de carte, o lansare de carte bibliofilă manufacturată, proiecţii de film, un atelier de desen pentru copii, recitaluri de poezie şi muzică. Totul pentru strângerea de fonduri în vederea conservării fondului de carte al Muzeului Prima Şcoală Românească, din Braşov. Manifestările au loc la sediul Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sectorul 1, Bucureşti și sunt organizate împreună cu Fundația Dignitas.

Program manifestărilor se deschide la ora 12.oo, la ICR și se încheie în această seară cu o licitaţie de carte bibliofilă manufacturată. Vor pute afi admirate și cumpărate: cinci exemplare unicat, ilustrate distinct, din volumul Fifty-Fifty de Bogdan Lepădatu, cu grafica artistului Mircea Nechita. Fragment din spectacolul „La Paris, monșer!” al Asociației SmartArt și fragmente din poeziile publicate, în lectura autorului, Bogdan Lepădatu. Fondurile obţinute vor fi direcţionate către un proiect de conservare a fondului de carte al Muzeului Prima Şcoală Românească – Braşov – 4.000 de cărţi şi 30.000 de documente.

La 14:30 este un atelier pentru copii: ilustraţie de carte cu Alexandra Mâzgăreanu; la 17:00 va fi lansarea oficială a docudramei „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”, în prezenţa actorilor şi realizatorilor. Documentarul este realizat după un scenariu original al scriitorului Vasile Lupaşc; la ora 18:00 vernisajul expoziţiei de gravură şi ilustraţie de carte a artistului Mircea Nechita; la 18:30 se lansează volumul de versuri „Fifty-Fifty” (carte bibliofilă manufacturată) de Bogdan Lepădatu, cu ilustraţii de Mircea Nechita. Prezintă Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române, iar la ora 19:00 , un recital de poezie şi pian: actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu.

Așadar, cine iubește cărțile și istoria poate participa la salvarea fondului de carte de la Prima Școală Românească.