Prima manevră politică. Ce naiba vrea Dan Barna cu referendumul „Fără penali în funcții publice”?
- Simona Ionescu
- 29 decembrie 2020, 08:06
De la preluarea puterii de către Alianța PNL-USR PLUS-UDMR avem și prima manevră politică demnă de băgat în seamă. O simplă declarație a lui Dan Barna, reprodusă de presă ca atare, nu-i însă ceea ce pare. Din această cauză îi și acordăm atenție.
Intenția este veche. Planul, mai corect spus. S-a făcut mare tam-tam în fața microfoanelor, s-a ieșit în stradă și s-a vorbit mult despre campania „Fără penali în funcții publice” de către liderii și membrii USR. Era începutul anului 2018, iar noua formațiune politică era foarte vocală și, mai ales, pornită împotriva PSD. Campania USR avea un scop moral: îi împiedica pe cei condamnați penal să mai ocupe o funcție de conducere a statului. Iar exemplu invocat era Liviu Dragnea, care avea o condamnare cu suspendare.
Dar să ne întoarcem deocamdată în prezent, la declarația de luni seară a lui Dan Barna, surprinzătoare de-a dreptul. De ce surprinzătoare? Pentru că ea ajungea la urechile românilor după ce toată ziua premierul Cîțu și alți politicieni le spuseseră că le îngheață salariile în 2021 din cauza situației economice, că nu sunt bani pentru creșterea pensiilor și alocațiilor, iar dintr-odată oamenii aud că sunt bani pentru un referendum. Referendum pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”. Propunere făcută chiar în ziua în care DNA a clasat dosarul Liei Olguța Vasilescu, încătușată și acuzată de abuz în serviciu, doar ca să fie scoasă din cursa pentru primăria Craiovei, în 2016. Ca și Ludovic Orban, de altfel, devenit „penal” atât cât a fost nevoie.
Doar că, niciunul dintre cele două personaje, și nici altele din lumea politică nu fac obiectul inițiativei lansate în urmă cu doi ani de USR. Și veți vedea de ce, precum și ce e în spatele propagandei.
Vicepremier și copreşedinte al USR PLUS, Dan Barna a declarat, luni, la TVR 1, că după ce va trece pandemia, va fi organizat un Referendum pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" şi că PNL este de acord cu acest lucru.
„În Senat, dacă mâine am vota-o, în 30 de zile facem Referendumul. Dar nu e cazul să facem Referendumul din cauza pandemiei. Suntem responsabili, nu vrem să scoatem oamenii la Referendum acum în pandemie doar din orgoliul că rezolvăm repede acest subiect. Îl vom rezolva imediat ce trece pandemia şi revenim la o societate care iese cu încredere din casă. Vom organiza Referendumul, apare în Constituţie", a spus Dan Barna.
Ei bine, aici, la final e manevra politică, când liderul USR zice de Constituție! De fapt, vor un Referendum care să ducă la modificarea Constituției. Iar o dată deschisă procedura de modificare a Constituție mai pot fi produse și alte schimbări. Chestia cu penalii este un scop fals, fiindcă de cei condamnați definitiv are grijă Justiția, prin interdicțiile puse de instanță.
De ce cred asta? Pentru că știu declarația explicită făcută de Dan Barna în 12 februarie 2018 și pe care nimeni nu a reluat-o. Atunci, Barna spunea clar că inițiativa USR are ca scop de a modifica întâia lege a țării.
„Fără Penali în Funcții Publice este o inițiativă cetățenească inițiată și sprijinită de USR care își propune să strângă peste 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituția. Vrem ca persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa funcții publice alese în stat. În acest sens, dorim ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, (3), având următorul conținut:
„Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării„”, declara Barna în 2016.
Cunoașteți vreun politician care a ajuns în asemenea funcții după ce a fost condamnat definitiv? Eu, nu.
Atenție! Domnii de la USR au avut grijă să facă precizarea „infracțiuni săvârșite cu intenție”, pentru ca nu cumva să i se interzică vreunei persoane care a comis un accident rutier sau de altă natură – o faptă din culpă, deci fără intenție – să nu mai poate candida după condamnare. Totodată, sunt de acord ca, după ce intervine reabilitarea, fostul condamnat (chiar și ăla pentru corupție sau viol) să-și poată continua cariera politică.
Trebuie să știți că și legile pe care le avem acum conțin aceste interdicții. Chiar și în legea Autorității Electorale Permanente se specifică faptul că este interzisă candidatura persoanelor condamnate definitiv.
Și atunci de ce să cheltuim bani pe Referendum, de ce să modificăm Constituția? Poate că totuși Dan Barna și ai lui ne vor dezvălui care-i planul, ce vor să modifice sau să adauge în Constituție fiindcă pare același gen de prosteală ca mult-invocata Ordonanță 13 a PSD.