Leul a reuşit în sfârşit să îşi mai revină din şocul ultimelor deprecieri, şi a crescut ieri faţă de euro pentru prima dată după şapte zile de scădere continuă.
Să nu ne bucurăm prea devreme însă, pentru că până şi această revenire palidă s-a produs doar datorită îmbunătăţirii percepţiei faţă de întreaga regiune.
Toate monedele din zonă s-au apreciat faţă de euro, ele având fără excepţie prestaţii mai bune decât leul, atât la cursul oficial cât şi pe piaţa interbancară. Între timp, Guvernul a găsit şi vinovaţii pentru scăderea cursului leului.
"Poziţiile iresponsabile ale democrat-liberalilor şi ale lui Traian Băsescu au o influenţă negativă asupra cursului de schimb", a declarat Victor Ponta, refuzând să îşi asume vreo vină pentru evoluţia monedei.

Ceva mai departe, la Londra, editorul Financial Times pentru Europa de Est, Neil Buckley, deplânge într-un comentariu calea pe care a intrat România, chiar în momentul în care Guvernul de la Budapesta a renunţat parţial la tendinţele absolutiste şi a început dialogul cu FMI pentru un nou împrumut.
El avertizează că varianta cea mai proastă pentru România ar fi întreruperea acordului cu Fondul, dacă UE constată că a fost încălcată legislaţia comunitară.
Citiţi şi:

  • PRIMA ZI de întărire a leului: Cursul a scăzut puţin, până la 4,5206 lei/euro
  • Faza letală a crizei politice: regresul economiei
  • Prognozele pentru economia României, din ultima scrisoare de intenţie către FMI