Prima eclipsă de Soare vizibilă din România, după șapte ani. Atenție, mai sunt doar câteva ore
- Emma Cristescu
- 24 octombrie 2022, 10:57
Prima eclipsă de Soare vizibilă din România după multă vreme va avea loc curând. Fenomenul nu a mai fost văzut de șapte ani și va dura 2 ore și 30 de minute.
După șapte ani și jumătate, Luna se pune din nou în fața Soarelui. NASA anunță o eclipsă parțială de Soare, discul astrului din centrul Sistemului Solar urmând să fie acoperit în proporție de până la 44%. O eclipsă parțială este un eveniment în care Luna ascunde o parte din Soare, fiind mai vizibile doar anumite procente din steaua care ne încălzește și ne luminează.
Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă în toată România, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării – județele Timiș, Caraș-Severin, Dolj – și 44% în nord-est, județele Botoșani și Iași; la București, discul va fi acoperit în proporție de 39%. Pasionații trebuie să fie atenți între ora 12.20 (est) și 12.28 (vest), 14.36 și 14.54 (la fel, în funcție de locul din care se privește). Spectacolul va dura 2 ore și 30 de minute.
Eclipsele totale, pe cale de dispariție
Specialiștii au mai declarat că următoarea eclipsă totală, în România, va avea loc în 2081, pe 3 septembrie,când Luna maschează perfect Soarele. Satelitul nostru este de aproape 400 de ori mai mic decât Soarele, dar, în același timp, este și de aproximativ 400 de ori mai aproape, astfel că cele două astre au, întâmplător, același diametru aparent. Ei au mai precizat că aceste fenomene sunt pe cale de dispariție și că vor fi din ce în ce mai rare.
Eclipsele solare sunt evenimente rare, de obicei apar de două-cinci ori pe an pe tot Globul, aproximativ 240 de eclipse pe secol. De când a fost impus calendarul gregorian, în 1582, au fost șapte ani în care au fost câte cinci eclipse: 1693, 1758, 1805, 1823, 1870 și 1935 (patru parțiale și una anulară). Următorul an în care vor fi cinci eclipse este 2206. O eclipsă totală, perioada când Soarele nu se vede deloc, durează doar câteva minute, maximul fiind de 7 minute și 32 de secunde. Pe teritoriul României, în secolul XXI, sunt vizibile 40 de eclipse, 37 parțiale, 2 inelare și una totală.
Ultima eclipsă parțială de Soare în România a avut loc pe 20 martie 2015, Luna acoperind Soarele 52% din suprafață în vestul României și 39% în est. În Atlantic, în Insulele Faroe sau Svalbard, eclipsa a fost totală. Următoarele două eclipse parțiale vor avea loc în 2026, pe 12 august, (34% acoperire în vest, până la 2% la Brașov, în București sau în Dobrogea nefiind vizibilă) și în 2027, pe 2 august (51% acoperire în vest, până la sub 40%, în est).
Unde se va vedea eclipa din 25 octombrie
Chiar dacă eclipsa din 25 octombrie se va vedea în toată România. Specialiștii au dezvăluit care vor fi cele mai vizibile zone. La Brașov, experții de la Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu“ vor duce în parcul din centrul localității, pe lângă ochelari speciali pe care îi vor oferi gratuit celor care vor să se uite la eclipsă, și mai multe telescoape, fiecare făcând posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui într-un mod diferit: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă, telescopul solar special cu „filtru“ H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei și proeminențele), telescopul special cu „filtru“ Ca-H line, în lungimea de undă de 396.9 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei).
„Vom da posibilitatea tuturor să vadă Soarele așa cum nu l-au mai văzut până acum, cu pete solare, cu proeminențe, cu facule sau plaje. Și toate aceste detalii, în timp ce Luna trece prin fața Soarelui“, au anunțat specialiștii, potrivit Adevărul.