Prima ediţie a Festivalului Mămăligii din judeţul Satu Mare are loc astăzi, în comuna Turţ, evenimentul fiind organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare, în cadrul unui proiect european prin care se promovează produsele tradiționale.
Maghiarii, cu sarmale, românii, cu mămăliga
”Sunt convins că în urma festivalului de astăzi va fi o cooperare mai strânsă între micro-regiuni, în special între localităţile de frontieră”, a spus preşedintele Consiliului Județean Satu Mare, Csehi Arpad, la deschiderea evenimentului. 
Startul proiectului transfrontalier ”Tur gastronomic în judeţele Szabolcs-Szatmar -Bereg (Ungaria) şi Satu Mare” a fost dat în luna iunie 2011, prin organizarea unui festival la Sosto-Nyiregyhaza. Dacă la vecinii maghiari accentul a fost pus pe sarmale, acum produsul tradiţional principal pe care s-a axat evenimentul a fost mămăliga.
Participanţii trebuie să pregătească mai multe feluri de mâncare tradiţională, și, obligatoriu, trebuie să prepare şi o porţie de mămăligă. La competiţia de la Turţ s-au înscris 10 echipe din Satu Mare şi cinci din judeţul maghiar vecin.