Alegeri prezidențiale în IRAN. Ce înseamnă victoria din primul tur a lui Hassan Rouhani

Alegeri prezidențiale în IRAN. Ce înseamnă victoria din primul tur a lui Hassan Rouhani

Președintele moderat iranian Hassan Rouhani a declarat că re-alegerea sa în funcție arată că votanții ai respins extremismul și vor mai multe legături cu lumea exterioară.

Obținând 57% din voturi în primul tur de scrutin, el și-a proclamat victoria contra rivalului său, Ebrahim Raisi, despre care a spus că i-a respectat dreptul de a-l critica. 

Rouhani (68 de ani) sprijină acordul privind reducerea programului nuclear iranian, iar victoria decisivă îi conferă autoritatea și mandatul necesar de a face reforme și de a revigora economia slabă a țării, spun analiștii citați de BBC.

„Națiunea iraniană a ales calea interacțiunii cu lumea, o cale care este departe de extremism și violență”, a spus Rouhani în primul său discurs după victorie, transmis la televiziunea de stat. „Alegerile s-au încheiat, sunt președintele acestei națiuni și am neveoie de sprijin din partea fiecărui iranian, chiar și din partea celor care se opun politicii mele”, a adăugat el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Rouhani a mulțumit fostului președinte reformist Mohammad Khatami, încâlcând, se pare, o regulă ce interzice pronunțarea în public a numelui fostului lider. 

Prrezența la vot a fost neașteptat de mare, de 70%. Și această prezență l-a ajutat pe Rouhani, care a obținut aproape 23 de milioane de voturi din cele 40 de milioane exprimate. 

Contracandidatul său, fostul procuror Ebrahim Raisi, a obținut 38,5%, respectiv 15,7 milioane de voturi, insuficiente pentru a se ajunge la turul doi al alegerilor. 

pe Twitter, Liderul suprem iranian, Ayatollahul  Ali Khamenei, a scris că alegerile au demonstrat un „mare progres al națiunii iraniene”. Khamenei susține că Iranul a demonstrat „demnitatea națiunii și înțelepciunea în relațiile cu alte țări”. Dar nu l-a felicitat pe Rouhani pentru victorie. 

Oamenii au sărbătorit în capitala Teheran, tinerii cântând și dansând pe străzi, în Piața vali Asr din centrul orașului, în ciuda eforturilor polițiștilor de a-i alunga, scrie AFP.

Principala provocare pentru lideri este economia, pentru că iranianul de rând nu simte beneficiile economiei după ce au fost ridicate sancțiunile internaționale, ca rezultat al acordului nuclear încheiat între Iran, SUA și alte state, în 2015. Exporturile de petrol au crescut, dar inflația este cu două cifre și șomajul rămâne ridicat, în special în rândul tinerilor.  . Puterile președintelui sunt, însă, limitate de cele ale Ayatollahului Khamenei, liderul suprem, cel care are ultimul cuvânt pe probleme cruciale pentru țară. 

O altă provocare, spun experții, o reprezintă relațiile cu SUA și cu Donald Trump, care se opune acordului nuclear, pe care l-a descris ca fiind „cel mai prost acord încheiat vreodată”. În ciuda obiecțiilor, Casa Albă a înnoit acordul la începutul acestei săptămâni. 

Rezultatele alegerilor din Iran au fost anunțate chiar în timp ce Trump sosea în vizită în Arabia Saudită, cel mai mare rival din regiune al Iranului, în prima sa vizită în străinătate ca președinte al Americii. În Riad, secretarul de Stat, Rex Tillerson, a declarat că speră ca Rouhani să folosească noul său mandat pentru „a distruge rețeaua de terorism și pentru a pune capăt programului cu rachete balistice”. Doar că Iranul neagă orice implicare în terorism și spune că programul său balistic, recent ținta unor sancțiuni din partea lui Trump, nu încalcă rezoluțiile ONU.