Prezervativul şi pilula contraceptivă sunt mijloacele de protecţie preferate de românce, urmate de contracepţia de urgenţă, metoda calendarului şi coitul întrerupt, potrivit unui studiu dat publicităţii de compania MSD România.
Steriletul e pe ultimul lor în topul preferinţelor femeilor în materie de contracepţie.
Cele mai importante criterii luate în considerare de femei în alegerea metodelor contraceptive sunt protecţia de o sarcina nedorită, uşurinţă în utilizare şi gradul de satisfacţie sexuală. Femeile nu acordă însă importanţă şi cantităţii de estrogeni din produsul contraceptiv, care poate avea un impact negativ asupra sănătăţii. “Este îngrijorător faptul că femeile nu sunt foarte preocupate de sănătate când aleg metoda de contracepţie. Nu foarte multă lume ştie că reacţiile adverse de tip cheaguri de sânge, hipertensiune, dureri de cap etc sunt date de estrogeni. De fapt, evoluţia metodelor de contracepţie urmăreşte reducerea cantităţii de estrogeni pentru a diminua riscul potenţialelor efecte adverse. Medicul ginecolog este în măsură să recomande contraceptivul potrivit pentru fiecare caz în parte, în funcţie de starea generală de sănătate şi istoricul medical", a declarat Doctor Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, din Bucureşti.
Inelul vaginal, preferat de femeile active, calendarul, de cele conservatoare Femeile care preferă prezervativul sunt cele cărora le place să petreacă timpul în afară casei, cu prietenii, cele care utilizează pilula contraceptivă sunt persoane active, axtae pe propria persoană. Mai mult, acestor două categorii le place să fie în pas cu moda. Dacă inelul vaginal este preferat de femeile care au o viaţă socială activă şi se adaptează uşor schimbărilor, femeile care adoptă metoda calendarului sunt persoane conservatoare, cu o viaţă socială mai puţin activă, fără prea mare deschidere spre nou.