După un adevărat tur de forţă prin România, Pianul Călător a ajuns la New York. Primul recital, 100% Mozart, susţinut de Horia Mihail a avut loc pe 2 mai, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Român. „Am ştiut din primele secunde că va fi un recital excepţional. A fost superb, îmi vine să plâng, m-a impresionat extraordinar.” – au spus spectatorii prezenţi la recitaluri.

Directorul Institutului Cultural Român în Statele Unite, Doina Uricariu consideră că proiectul Pianul Călător în America ar trebui să continue: ”Îi doresc lui Horia Mihail ca Pianul Călător să aibă şi un parcurs american”.  A fost un moment deosebit şi pentru Horia Mihail, el revenind în Statele Unite după mai bine de 10 ani.  Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995.  În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. Timp de trei ani a fost lector universitar la Boston University.

“Sunt foarte bucuros că am revenit în Statele Unite cu proiectul meu de suflet, realizat împreună cu Radio România“, a spus Horia Mihail.

Cel de-al al doilea eveniment a avut loc duminică, 4 mai, la Klavier Haus şi a fost  precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” susţinută de Oltea Şerban-Pârâu,  muzicolog, director al Centrului Cultural Media Radio România. Acest moment s-a bucurat de prezenţa mai multor oficiali printre care Christian Vogg, directorul Departamentului Radio al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.

“În 2011 era doar ideea de a folosi faptul că Radio România avea trei piane mai vechi, dar perfect recondiţionabile şi utilizabile, în comunităţi mai mici şi de a găsi o formulă ca aceste piane să ajungă în câteva oraşe din România unde nu existau astfel de instrumente. Începând din 2012 am găsit şi posibilitatea de a construi şi o dimensiune internaţională a proiectului” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, iniţiatoarea proiectului.

Odată întors în ţară, Horia Mihail va reveni împreună cu Pianul Călător în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit cu mult entuziasm şi în 2013.  Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB. Ultimul act al turneului va avea loc pe 14 mai la Chişinău.

Te-ar putea interesa și: