Evenimentul ZileiInternationalPrezenţă record la alegeri. Mobilizare fără precedent la secţiile de votare

Prezenţă record la alegeri. Mobilizare fără precedent la secţiile de votare

Prezenţă record la alegeri. Mobilizare fără precedent la secţiile de votare
Încă de la primele ore ale dimineţii un mare număr de locuitori ai Hong Kongului s-au mobilizat duminică pentru participa mai devreme la alegerile locale.

Cozi lungi de aşteptare s-au format foarte devreme la secţii de votare, în contextul în care o participare puternică ar urma să avantajeze tabăra în favoarea democraţiei.

Comisia Electorală a anunţat duminică după-amiaza că 47,26% din cele 4,13 milioane de persoane înscrise au votat până la ora locală 15.30 (9.30, ora României).

Este vorba deja despre un record de participare la vot, în contextul în care secţiile de votare urmau să rămână deschise încă şapte ore.

În această zonă este în acest moment cea mai gravă criză politică de la revenirea sub tutela Beijingului, în 1997

După aproape şase luni de furie în stradă, tabăra în favoarea democraţiei vrea să profite de această ocazie pentru a se exprima la urne în vederea unei înfrângeri a celor „pro-Beijing” şi unui nou suflu al contestării.

„Sper ca acest scrutin să ne permită să ne facem auziţi mai mult în rândul consiliilor”, a declarat Michael Ng, un student în vârstă de 19 ani care a votat pentru prima oară în viaţa sa.

„Chiar dacă un buletin de vot nu este mare lucru, sper ca el să permită schimbarea în societate şi să contribuie la susţinerea manifesţiilor”, a mai spus studentul

În acest an, peste 400.000 de persoane s-au înscris în plus pe liste electorale, din cauza unei campanii de mobilizare a susţinătorilor democraţiei. Formulare de înscriere pe liste au fost distribuite de manifestanţi în timpul marilor adunări, în iunie.

Aceste alegeri au doar o valoare sombolică, deoarece şase mandate în Consiliul Legislativ (”LegCo”, Parlamentul de la Hong Kong), ce va fi înnoit anul viitor, se vor juca între candidaţi provenind în mod direct din consilii districtuale.

Iar aceste consilii trimit doar 117 reprezentanţi în Colegiul Electoral de 1.200 de persoane – controlat de Beijing – însărcinat să desemneze şeful Executivului.

Cu toate că autorităţile se aşteptau la violenţe, nu a fost înregistrată niciun eveniment de acest fel în primele ore de vot.

„Sunt fericită să spun că avem un mediu relativ calm şi paşnic azi, când au loc alegeri”, a declarat Lam după ce a votat, potrivit universul.net


Accesează: