Prezența militară SUA în Germania. Biden schimbă macazul lui Trump

Prezența militară SUA în Germania. Biden schimbă macazul lui Trump

Trump: Berlin nu a plătit, deci plecăm

Mark Esper justificase această redistribuire ca fiind necesară din punct de vedere strategic, în special ca o măsură de descurajare împotriva Rusiei, dar Donald Trump l-a contrazis imediat, explicând că această retragere se datora refuzului Germaniei de a „plăti mai mult”.

Trump a fost un critic constant al Berlinului în chestiunea alocării din partea țărilor NATO a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Trump a denunțat că, în timp ce Germania  plătește pentru gaz rusesc, SUA trebuie să plătească pentru apărarea Germaniei.

„Ne-am săturat să fim luați de fraieri”, a spus miliardarul republican. „Ne reducem forțele pentru că ei nu plătesc. E foarte simplu”.

O retragere mai sumpă decât merită?

Potrivit lui Michèle Flournoy, care a fost deja prezentată pentru a deveni prima femeie care să conducă cea mai mare armată din lume, în 2016, dacă Hillary Clinton ar fi fost aleasă, „aceasta nu are sens”.

Redistribuirea planificată a trupelor americane din Germania „a fost privită ca un fel de pedeapsă, care, din păcate, întărește discursul din Europa al celor care spun că nu se poate conta pe Statele Unite, că SUA nu prețuiește NATO”, a precizat Michèle Flournoy.

O altă consilieră a lui Joe Biden, Kathleen Hicks, a criticat aspru retragerea militară planificată din Germania, de care „beneficiază adversarii lor”, într-o coloană publicată în august de ziarul The Hill.

Aceste decizii „vor afecta securitatea națională și bugetul Statelor Unite pentru anii următori”, a declarat Kathleen Hicks, cercetător la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

În timp ce Mark Esper a asigurat că soldații americani staționați permanent în Germania vor fi înlocuiți cu rotații ale unor unități „la fel de descurajante” Hicks a subliniat că aceste mișcări vor „costa scump”.

Ne puteți urmări și pe Google News