Previziuni sumbre pentru România. Țara cu cea mai drastică scădere a populației de pe întreg mapamondul. Când este preconizat să se întâmple

Previziuni sumbre pentru România. Țara cu cea mai drastică scădere a populației de pe întreg mapamondul. Când este preconizat să se întâmple

Un studiu recent, realizat de Population Reference Bureau (PRB), o organizație americană nonprofit specializată în statistici privind mediul, sănătatea și populația mondială, vorbește despre un fapt îngrijorător pentru România următorilor 30 de ani. Potrivit realizatorilor studiului cu pricina, până în anul 2050, România va suferi, cea mai mare scădere a populației din întreaga lume. Vom fi mai puțini cu circa 4.39 milioane de persoane.

Cu o populație de aproximativ 19.48 milioane de oameni, cât se estimează că ar exista în momentul de față între granițele țării noastre, România ar urma să cunoască un traiect descendent în ceea ce privește natalitatea.

Acest fapt e doar unul din motivele care vor genera o situație de-a dreptul catastrofală pentru următorii 30 de ani.

Astfel, potrivit celor de la PRB, vom ajunge la pragul de 15.09 milioane de locuitori la mijlocul secolului curent. Aceasta înseamnă o scădere de aproape un sfert din populație (22.5%), cea mai ridicată din întreaga lume, notează publicația Romania Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceluiași studio vorbește despre scăderea populației din estul Europei cu circa 9.7%, în timp ce statisticile pe plan european arată o scădere de 2.1% față de situația din 2018. Nici Moldova nu stă mai bine la acest capitol (18.5%), clasându-se pe locul 5 în topul țărilor cu cea mai drastică scădere de populație, după România, Letonia (21.6%), Japonia (19.5%) și Armenia (18.7%).

În timp ce natalitatea este net inferioară mortalității, iar numărul celor care părăsesc definitiv țara este în creștere constantă, populația României va îmbătrâni cu peste 10 procente în următoarele decenii. Conform PRB, numărul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va ajunge până la 28% (față de 18% în momentul actual), în timp ce numărul copiilor cu vârsta sub 15 ani va scădea de la 16% până la 14%.