Prețurile la energie electrică înregistrează creșteri necontrolate. Situația devine critică

Prețurile la energie electrică înregistrează creșteri necontrolate. Situația devine critică Energie electrică. Sursa foto: Freepik

România. În ultimele zile, prețurile la energie electrică au crescut brusc, atingând o medie de 219,28 euro pe megawatt-oră în ziua de luni, după o scădere temporară în weekend. Această creștere accentuează tendința explozivă observată pe parcursul întregii luni iulie.

Mai mult, țara noastră se situează în topul celor mai scumpe țări când vine vorba despre prețul energiei.

România, printre țările cu cele mai mari prețuri la energie electrică

Luni, Grecia s-a clasat pe locul patru în topul celor mai scumpe țări în ceea ce privește energia electrică, cu un preț de 236,58 euro pe megawatt-oră, după Albania, Bulgaria și România, care aveau prețuri de 229,24 euro.

În schimb, Ungaria a înregistrat o scădere la 120,45 euro, sugerând că problemele legate de interconexiunile electrice cu Europa Centrală au fost rezolvate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până pe 22 iulie, media lunară a prețului angro în Grecia a ajuns la 142,27 euro pe megawatt-oră, în creștere față de 98,89 euro în luna iunie, ceea ce reprezintă o majorare de 44%.

Aceasta implică o creștere abruptă a prețului pe kilowatt-oră, ceea ce va duce la o majorare semnificativă a facturilor de energie electrică pentru consumatorii casnici.

Electricitate

Electricitate. Sursa foto: Pexels/ Pixabay

Guvernul grec încearcă să atenueze impactul acestei creșteri prin măsuri extraordinare ce urmează a fi implementate în luna august, destinate să ofere suport financiar gospodăriilor.

Lipsa vântului a accentuat problemele din sectorul energetic

Luni, absența vântului a limitat producția de energie electrică din turbinele eoliene, iar temperaturile ridicate au afectat și eficiența instalațiilor fotovoltaice.

Astfel, contribuția surselor regenerabile la mixul energetic a fost scăzută, ajungând doar la 25,85%.

În contrast, centralele pe gaz natural au furnizat 43,20% din energie, lignitul a crescut la 9%, importurile au reprezentat 10,98%, iar hidrocentralele mari au contribuit cu 6,18%.

Cel mai mare preț, de 850 euro/MWh, a fost înregistrat la ora 21, fiind cel mai ridicat preț de până acum.

În schimb, cel mai mic preț al zilei nu a coborât sub 100 euro/MWh, din cauza influenței unităților de producție pe bază de gaze naturale.

Consumatorii din Grecia acuză că situația a scăpat de sub control

Consumatorii industriali afirmă că prețurile la energie electrică au ajuns într-o situație necontrolată și consideră că măsurile anunțate de guvernul grec sunt insuficiente pentru a aborda problema.

Facturi

Facturi. Sursa foto: Freepik/ wayhomestudio

Antonis Kontoleon, președintele Asociației Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia (EVIKEN), a declarat că, în ultimele două săptămâni, industriile din țară au fost confruntate cu prețuri extrem de ridicate în intervalul orar 20.00-22.00, între 700 și 800 €/MWh.

Aceste prețuri sunt întâlnite și în Grecia, Bulgaria și România și nu sunt justificate de o creștere a costurilor de producție, care pentru unitățile pe bază de lignit nu depășește 150 €/MWh. De asemenea, prețurile la Hupex au scăzut de ieri, potrivit știripesurse.ro.

Revista presei