Prețurile gazelor au crescut brusc în Europa după anunțul făcut de Gazprom. La ce să se aștepte românii

Prețurile gazelor au crescut brusc în Europa după anunțul făcut de Gazprom. La ce să se aștepte româniiDe ce cetățenii RM plătesc cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei?Sursă: Arhivă EVZ

Toată Europa este în pericol după anunțul făcut de gigantul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, care a venit cu noi amenințări în ceea ce privește fluxul de gaze naturale către Europa prin Ucraina.

Valorile de referință europene pentru gaze naturale au sărit peste 200 de euro (191,56 dolari) miercuri dimineața din cauza îngrijorărilor cu privire la riscurile pentru aprovizionarea cu gaze către Europa. Regiunea se confruntă deja cu o criză energetică după ce Rusia a oprit fluxurile prin conducta cheie Nord Stream 1.

Îngrijorări cu privire la noi reduceri ale fluxurilor de gaze către Europa

La bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au crescut marţi cu până la 4,2% şi depăşesc de aproape patru ori nivelul obişnuit pentru această perioadă a anului, după ce gigantul rus a spus că o parte din gazele naturale care trec prin Ucraina şi sunt destinate Republicii Moldova sunt reţinute de Ucraina. Iar cotaţiile futures olandeze TTF au urcat până la 350 de euro (335 dolari) la sfârșitul lunii august și au crescut acum cu 135% până în prezent.

Ruta din Ucraina este ultima conductă care mai transportă gaze naturale ruseşti spre Europa Occidentală, chiar dacă la niveluri mult reduse.

Într-un mesaj pe reţeaua Telegram, Gazprom a acuzat că până acum Ucraina a acumulat 52,52 milioane metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Dacă aceste dezechilibre vor persista, Gazprom a avertizat că va limita volumele de tranzit, începând cu data de 28 noiembrie ora 10 a.m., în conformitate cu cantitatea de gaze care nu ajunge la clienţii din Republica Moldova.

UE, îngrijorată: Retragerile din depozitele de gaze se intensifică

Dacă aceste reduceri ale livrărilor se vor confirma, vor veni tocmai într-un moment în care temperaturile sunt prognozate să coboare sub media acestei perioade şi retragerile din depozitele de gaze se intensifică. Livrările de gaze ruseşti spre Europa sunt deja la un nivel mult mai mic faţă de media multianuală şi majoritatea rutelor majore de tranzit, exceptând cea prin Ucraina, sunt închise.

Există îngrijorări în Europa că problemele cu Republica Moldova ar putea fi începutul unei opriri complete a livrărilor de gaze ruseşti. Importurile mari de gaze lichefiate şi reducerea cererii de gaze din partea consumatorilor industriali, pe fondul preţurilor ridicate, au contracarat diminuarea livrărilor de gaze ruseşti.

De asemenea, Italia, Polonia, Grecia și Belgia au cerut acțiuni din partea comisiei înainte de a lua o decizie privind un pachet mai amplu de reducere a creșterii prețurilor la gaz, programată pentru joi. Şefii de guvern ai blocului au cerut luna trecută în unanimitate executivului să propună măsuri, inclusiv un „coridor dinamic al preţurilor” temporar pentru tranzacţiile cu gaze.  Germania și-a exprimat și ea astfel de îngrijorări, informează finance.yahoo.com.

Ne puteți urmări și pe Google News