Șeful OMV se opune plafonării prețului gazelor: „Este contraproductivă”. Avertisment pentru statele europene
- Ionel Sclavone
- 17 noiembrie 2022, 07:10
Reprezentanții grupului austriac OMV nu sunt de acord cu plafonarea prețului la gaze în Europa și atrag atenția că o astfel de măsură ar putea avea consecințe asupra pieței. Şeful grupului austriac, Alfred Stern, atrage atenția că s-ar putea ajunge la probleme legate de aprovizionare. Mai mult, spune acesta, plafonarea prețurilor va conduce la o creștere a consumului, contrar politicii de economisire promovată de Uniunea Europeană.
Şeful grupului energetic austriac OMV, Alfred Stern, a avertizat în legătură cu consecințele măsurii de plafonare a prețului gazelor naturale la nivel european. În opinia sa, o astfel de măsură va duce la probleme cu aprovizionarea, dat fiind că producătorii nu vor mai fi interesați să furnizeze gaze naturale în Europa, într-o cantitate suficientă.
Pe de altă parte, a mai atras atenția Alfred Stern, plafonarea prețului va încuraja consumul, contrar recomandărilor de economisire ale Comisiei Europene.
„Prin urmare, o plafonare a preţului gazelor este contraproductivă”, a declarat Alfred Stern pentru publicaţia Süddeutsche Zeitung.
În plus, plafonarea preţului gazelor ar putea crea distorsiuni care apoi vor cauza probleme, a explicat directorul general al OMV. Compania OMV, parţial deţinută de statul austriac, are legături strânse cu Rusia. Din acest motiv, fostul directorul general al companiei, Rainer Seele, a fost foarte criticat.
Austria primește gaze naturale, în continuare, de la Rusia, însă nivelul livrărilor a scăzut destul de mult, în contextul crizei energetice.
Uniunea Europeană ia în calcul mai multe politici
Trebuie spus că Uniunea Europeană este profund divizată atunci când vine vorba de o plafonare a preţului la gazele naturale. Mai multe țări membre, aproximativ 15 ţări, solicită aplicarea unor variante alternative ale unui astfel de mecanism de intervenţie pe piaţa de energie. Scopul este de a diminua preţurile în contextul actualei crize energetice fără precedent care alimentează o inflaţie record.
Germania, cea mai mare economie din blocul comunitar, Ţările de Jos, dar şi Executivul comunitar sunt de părere că un plafon de preţ riscă să îi descurajeze pe furnizori. De asemenea, o decizie în acest sens ar elimina stimulentele menite să încurajeze scăderea consumului de gaze.
În acest context, miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni în data de 24 noiembrie și vor încerca să găsească o soluție comună menită să rezolve criza energetică. Este de așteptat ca aceștia să poată aproba mai multe politici care să răspundă nevoilor din această perioadă dificilă. Ei au în vedere inclusiv urgentarea eliberării autorizaţiilor necesare pentru construcţia de capacităţi regenerabile, demararea achiziţiilor comune de gaze în UE şi un nou preţ de referinţă la gaze, după cum transmite DPA.