Evenimentul Zilei > Social > Ordonanța privind plafonarea prețului lemnelor de foc, pe agenda Guvernului. Peste trei milioane de gospodării suferă din cauza tarifelor mari
Ordonanța privind plafonarea prețului lemnelor de foc, pe agenda Guvernului. Peste trei milioane de gospodării suferă din cauza tarifelor mari

Ordonanța privind plafonarea prețului lemnelor de foc, pe agenda Guvernului. Peste trei milioane de gospodării suferă din cauza tarifelor mari

Guvernul vrea să plafoneze miercuri, 5 octombrie, prețurile lemnelor de foc și a produselor derivate din lemn pentru această iarnă. Executivul a invocat criza energetică și creșteri artificiale de prețuri care pot afecta peste trei milioane de familii.

Coaliția de guvernare vrea să adopte aceste măsuri printr-o Ordonanță de Urgență, OUG. Documentul se află pe agenda de miercuri, 5 octombrie, de la Palatul Victoria.

Guvernul pregătește acest proiect de OUG pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc. Coaliția a constatat o serie de creșteri artificiale de preț. De asemenea, actul are ca scop protejarea populației în contextul crizei energetice.

Prețul lemnelor de foc a crescut alarmant. Ce presupune OUG

În nota de fundamentare la proiectul de OUG se precizează că, în țara noastră, peste trei milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn. De asemenea, în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnele de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării. Acest lucru înseamnă aproximativ 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural care au venituri sub medie. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care s-a realizat această ordonanță. Nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE.

De asemenea, proiectul mai arată că trebuie avut în vedere că pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar. Astfel, costurile de producție constau în împărțirea aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare.

Costurile nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc.

Plafonările de preț la lemnele de foc pregătite de Guvern

Prin acest proiect de OUG se propune plafonarea prețurilor finale facturate la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru materialele lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece. Este vorba despre lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș. De asemenea, OUG mai susține că se vrea plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus și pelete din lemn maxim – 2000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult.

Măsurile se vor aplica până la data de 31 martie 2023. În plus, rerespectarea prevederilor va constitui contravenție și se va sancționa cu amenzi între 3.000 de lei și 5.000 de lei, informează Hotnews.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: