Prețurile chiriilor au sărit în aer. Piața imobiliară a suferit modificări majore

Prețurile chiriilor au sărit în aer. Piața imobiliară a suferit modificări majore Piața imobiliară. Sursa foto: arhivă EVZ

Pentru a recupera pagubele create de pandemia de coronavirus, agenții imobiliari și proprietarii au mărit semnificativ prețurile chiriilor, iar cererea este în creștere.

S-au mărit deja prețul chiriilor cu o lună și jumătate înainte de începerea anului universitar 2021 - 2022. Proprietarii și agenții imobiliari încearcă să recupereze din pierderile înregistrate în anul precedent, atunci când studenții au învățat on-line, așa că prețurile au devenit extrem de piperate. Practic, s-au dublat, comparativ cu anul 2019.

Prețurile s-au dublat față de anul 2019

Cele mai mari prețuri continuă să fie în orașul Cluj-Napoca, care păstrează trendul ascendent al ultimilor ani, la acest capitol. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Zorilor și zona centrală pentru că foarte mulți studenți străini vin la medicină și la UBB. În medie, tinerii alocă 300 euro pe lună pentru un apartament cu două camere”, a afirmat Iustinian Berindei, agent imobiliar, conform Antena 3.

Un apartament cu două camere, într-o zonă decentă, costa înainte de pandemie în jur de 350 de euro. Acum, închirierea lunară se ridică aproape de 500 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studenții se plâng din cauza creșterilor, agenții imobiliari spun că piața nu a suferit modificări

„Nu e cea mai plăcută situație și nu sunt de acord cu acest lucru, proprietarii vor să recupereze niște bani pentru perioada în care nu am fost. Adică nu a fost vina noastră, nu mi se pare ok să suferim noi consecințele”, a spus un student pentru sursa citată. Prețuri mari sunt și la Iași, acolo unde un apartament cu două camere pleacă de la 400 de euro, dacă se află într-o zonă bună, nu neapărat una centrală.

Dacă studenții afirmă că prețurile s-au dublat, agenții imobiliari susțin că nu este adevărat și că nivelul este același ca acum doi ani.

Pe de altă parte, în Brașov însă, prețurile chiriilor nu s-au modificat. Și asta chiar dacă există cerere și din partea turiștilor. Sunt două tipuri de proprietari: cei care închiriază pe booking, turistic și cei care inchiriază pe termen lung sau mediu.