Prețul unui kilogram de pâine fără gluten s-a scumpit în toate magazinele din România. ANPC: Nu avem ce să facem
- Emma Cristescu
- 5 martie 2023, 19:35
Prețul unui kilogram de pâine fără gluten a crescut considerabil în toate magazinele din România. Mulți clienți nu își mai permit să cumpere acest produs, iar oficialii ANPC au declarat că nu pot face nimic în această privință.
Pâinea fără gluten se găsește în aproape toate magazinele din România, dar puțini clienți își mai permit să cumpere acest aliment. Produsele expuse în rafturile magazinelor sunt importate din Germania, iar prețul diferențiat reprezintă o mare escrocherie pentru consumatori. Nici șefii supermarketurilor nu își explică de ce este așa scumpă.
Pâinea fără gluten conține amidon din porumb, apă, aluat acru, făină de orez, fibre vegetale, proteine din soia, ulei din floarea-soarelui, drojdie, ulei extravirgin de măsline, sare, dar și foarte mulți emulsifianți și emulgatori. Printre ingredientele care trebuie evitate de consumatori și aflate în compoziția pâinii fără gluten se află hidroxipropilul metil celuloză (E-464), acidul tartric (E-334) și acidul citric (E-330).
După aceste diferențe de prețuri, Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, a declarat că nu are ce să facă și că fiecare comerciant poate alege la ce sumă să vândă produsul.
„În lume, în Europa și în România, comerțul este liber. Fiecare comerciant poate pune ce preț vrea. Nu mai există, în România și nicăieri în țările democrate, sistemul controlat de stat. Deci fiecare pune produsele la ce preț își dorește. Poate să fie prețul și de 80 de ori mai mare. Nu avem ce să facem și nu are nimeni ce să le facă. Comerțul este liber”, a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit BZI.
Alimentele s-au scumpit în România
Și prețul lactatelor s-a scumpit considerabil în ultima perioadă. Un litru de lapte a ajuns să coste în unele supermarketuri din București chiar și 10 lei pe litru. Spre exemplu, la data de 1 februarie, într-o locaţie Mega Image, laptele Napolact costa peste 10 lei, atât cel cu 1,5%, cât şi cel cu 3,5% grăsime.
„Preţul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1“, spune Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin.