Economia românească: alimentele se ieftinesc, carburanții se scumpesc considerabil

Economia românească: alimentele se ieftinesc, carburanții se scumpesc considerabil Patronii români nu găsesc meseriași. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În prima săptămână a lunii august, prețurile alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43%. În această perioadă însă, prețul carburanților a crescut considerabil, iar specialiștii susțin că se așteaptă la noi majorări de preț atât în cazul benzinei cât și a motorinei.

Prețurile alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână a lunii august. Cele mai mari scăderi de preț au fost înregistrate la fructe de legume, roșiile fiind mai ieftine cu 44% comparativ cu începutul lunii iulie.

Ordonanța de Urgență a Guvernului a intrat în vigoare de la 1 august 2023 și stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Reduceri de preț la începutul lunii august au fost înregistrate și la struguri, ardei, cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi. Scăderi de preț s-au înregistrat și în cazul produselor lactate, la ulei, ouă, zahăr și mălai. Prețul tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% şi al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un comunicat transmis către Agerpres.

Țări din Europa încep să rămână fără motorină. Lipsa de combustibil se resimte, iar prețurile vor exploda în perioada următoare

Lipsa de combustibil se resimte, iar prețurile vor exploda în perioada următoare. Sursa: Maren Winter | Dreamstime.com

Prețul la benzină și motorină a crescut considerabil

În timp ce prețul alimentelor de bază scade, în cazul carburanților vorbim despre majorări. În ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu aproape 7%, iar un litru de motorină cu aproape 10%.

În ultimele patru săpămâni au avut loc zece majorări consecutive de preț, iar analiștii sunt de părere că scumpirile vor continua. În perioada următoare, șoferii vor plăti mai mult pentru un plin la mașină, iar de vină pentru această situație ar fi perioada de vacanță, care a crescut cererea de benzină și motorină, dar și reducerea producției de petrol.

La începutul lunii august, benzina și motorina au depășit pragul de 7 lei pe litru. În medie, raportat la luna iunie, un litru de benzină s-a scumpit cu 60 de bani, iar cel de motorină cu 80 de bani.

„Ne așteptăm la creșteri de prețuri în special în toamnă. Pentru că aceste creșteri pe care le-am văzut în special în luna iulie la pompă în România reflectă două evenimente care s-au produs în iulie- pe plan global avem o nouă decizie a grupului OPEC+, în special a Arabiei Saudite de a tăia, de a reduce producția de țiței cu încă un milion de barili”, a explicat Eugenia Gusilov, expert în energie, pentru Digi 24.