Dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, pretinde ridicarea sancțiunilor internaționale pentru mai multe bunuri de lux, între care haine de firmă și băuturi fine. Acestea reprezintă o parte din cererile formulate de regimul de la Phenian pentru a relua discuțiile în vedere denuclearizării țării.
Dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a pus mai multe condiții Statelor Unite pentru a accepta reluarea discuțiilor legate de procesul de denuclearizare a țării sale. Oficialii din Coreea de Nord solicită să li se permită reluarea exporturilor și importurilor de metale, petrol rafinat și alte bunuri, înainte de a se așeza la masa negocierilor. De asemenea, conform unor surse sud coreene, reprezentanții statului comunist au mai cerut reducerea sancțiunilor la importurile de bunuri de lux pentru a putea achiziționa băuturi fine și costume.
Informația a parvenit de la Park Jie-won, șeful Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud.
Coreea de Nord și Coreea de Sud au convenit să restabilească liniile de comunicaţie la un an după suspensarea lor, iar analiștii estimează că acesta ar fi un prim indiciu că regimul de la Phenian ar fi devenit mai maleabil și mai receptiv la eforturile internaționale.
„Ca o condiție prealabilă pentru redeschiderea discuțiilor, Coreea de Nord susține că Statele Unite ar trebui să permită exportul de minerale și importurile de petrol rafinat și produse de primă necesitate.
Am întrebat ce necesități doresc cel mai mult și au spus că sunt incluse băuturi și costume de înaltă calitate, nu doar pentru consumul propriu al lui Kim Jong Un, ci pentru a fi distribuite elitei din Phenian”, a declarat Ha Tae-keung, membru al comisiei parlamentare de informații.
Coreea de Nord a rămas fără resurse de hrană
Parlamentarii sud-coreeni au declarat că Coreea de Nord are nevoie de aproximativ 1 milion de tone de orez chiar și după ce a eliberat rezerve salvate în caz de război. Aceasta deoarece economia sa a fost afectată de coronavirus și de vremea rea de anul trecut.
Banca centrală din Coreea de Sud a anunțat că economia Coreei de Nord a suferit cea mai mare contracție din ultimii 23 de ani, în 2020.
Presa de stat din Coreea de Nord nu a menționat despre vreo nouă cerere de ridicare a sancțiunilor pentru reluarea discuțiilor.
Sancțiunile împotriva regimului de la Phenian
Consiliul de Securitate al ONU a impus mai multe sancțiuni Coreei de Nord ca replică pentru desfășurarea programelor sale cu rachete nucleare și balistice. La rândul lor, Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au impus propriile sancțiuni Coreei de Nord.
Până în prezent, Coreea de Nord a efectuat șase teste nucleare începând cu anul 2006 și a lansat rachete capabile să lovească Statele Unite.
Donald Trump a avut două întâlniri cu Kim, dar nu a reușit să facă progrese în ceea ce privește un acord, din partea Coreei de Nord pentru a renunța la programul nuclear.
Ulterior, administrația Biden a anunțat că va explora căile diplomatice pentru a atinge obiectivul de denuclearizare completă a Coreei de Nord.