Kim Jong Un a făcut rost de informații ascunse de serviciile secrete din Ucraina. Cum arată viitorul lumii

Kim Jong Un a făcut rost de informații ascunse de serviciile secrete din Ucraina. Cum arată viitorul lumiiCoreea de Nord lansează noi amenințări. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Coreea de Nord a obținut succese „alarmante” (așa cum spunea generalul american Glen VanHerck, în urmă cu aproximativ patru luni) în ceea ce privește dezvoltarea armelor nucleare și a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. Kim Jong Un este determinat să atace Statele Unite ale Americii, notează presa internațională.

Progresul înregistrat de Coreea de Nord în ceea ce privește dezvoltarea rachetelor balistice reprezintă rezultatul unor noi tehnologii utilizate de autoritățile coreene, iar una dintre sursele importante pentru această tehnologie este Ucraina, scrie presa internațională. În ultimii ani de zile, Coreea de Nord investește tot mai mult în dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune.

Arsenalul nord-coreenilor cuprinde o serie de rachete avansate care reprezintă o provocare din ce în ce mai semnificativă atât pentru Coreea de Sud, cât și pentru liderii lumii. Kim Jong-un investește și în dezvoltarea unor noi modele ale submarinelor de tip Pukguksong.

Coreea de Nord, capabilă să atace SUA 

În anul 2017, Coreea de Nord testa primele rachete balistice intercontinentale (ICBM), iar operațiunile au fost încheiate cu succes. În același an, a fost testat de două ori modelul Hwasong-14 ICBM și, de asemenea, modelul Hwasong-15. Ulterior, Coreea de Nord a lansat și modelul Hwasong-16, cel mai lung dintre toate variantele de rachete balistice. Acțiunile în cauză au consolidat ideea conform căreia liderul Kim Jong-un își propune și este chiar capabil să atace Statele Unite cu arme nucleare.

Coreea de Nord a testat cu succes o bombă cu hidrogen, pe 3 septembrie 2017/ FOTO Reuters

Capacitatea Coreei de Nord de a dezvolta rachete balistice - cu precădere cele cu rază lungă de acțiune - reprezintă rezultatul unor anumiți factori care pun pe gânduri o parte dintre analiștii internaționali de politică. Din anul 2011, de când a fost investit în funcție liderul Kim Jong-un, Coreea de Nord a înregistrat o creștere semnificativă a testelor realizate cu scopul de a testa rachetele balistice.

Toate eforturile lui Kim Jong-un au început să dea roade, ajutându-i pe nord-coreeni să descopere lucruri noi în domeniul armamentului. De exemplu, dezvoltarea rachetei Hwasong-12, capabilă să lovească insula Guam, a stat la baza construirii modelului Hwasong-14. La dezvoltarea rachetelor în cauză se află însă, o tehnologie specială care a fost pusă la dispoziția Coreei de Nord, iar una dintre sursele importante ale tehnologiei utilizate de Kim Jong-un este, foarte probabil, Ucraina.

Coreea de Nord a vrut să fure proiectele rachetelor balistice ale Ucrainei, însă au fost ascunse de serviciile secrete

Oamenii de știință au fost dintotdeauna foarte apreciați în Coreea de Nord. Despre Kim Il Sung, de exemplu, se spune că își trimitea cercetătorii să studieze în diferite teritorii ale Uniunii Sovietice sau ale statelor socialiste, ceea ce ar putea să o includă pe lista opțiunilor și pe Ucraina.

În privința Coreei de Nord există anumite suspiciuni conform cărora liderii statului au recrutat, de-a lungul timpului, oameni de știință sovietici și, de asemenea, ingineri de rachete. Unii analiști politici spun că liderii nord-coreeni au făcut eforturi semnificative pentru a recruta experți ucraineni.

Acest lucru nu evidențiază însă, principalele legături dintre Ucraina și programul de rachete balistice. Conexiunile dintre rachetele dezvoltate de Coreea de Nord și Ucraina au legătură cu o fabrică din apropierea orașului ucrainean Dnipro, cunoscut sub numele de Yuzhmash. Fabrica a fost una dintre companiile unde Uniunea Sovietică își dezvolta o mare parte dintre rachetele balistice cele mai avansate.

Coreea de Nord și-a manifestat interesul față de fabrica în cauză la începutul anilor 2000, când liderul nord-coreean Kim Jong-il a și vizitat compania ca "turist". Angajații fabricii de la acea vreme au susținut însă, că nord-coreenii nu păreau a se afla la locul respectiv în calitate de vizitatori .

În perioada anilor 2011-2012, un grup de experți de la Organizația Națiunilor Unite a informat că nord-coreenii au încercat să fure proiectele rachetelor balistice din fabrica pe care o vizitaseră. Ulterior, proiectele rachetelor au fost reținute de serviciile secrete.

Kim Jong-un fabrică rachete balistice alimentate de motoare sovietice

Cu toate acestea, în prezent, reprezentanții companiei se concentrează pe fabricarea sateliților trimiși în spațiu, scrie presa internațională, chiar dacă produce, în continuare, rachete balistice, inclusiv motoare pentru astfel de aparate de zbor.

În ciuda eșecului operațiunii Coreei de Nord - anunțat public - de a intra în posesia modelelor rachetelor balistice ale Ucrainei, Kim Jong-un dovedește că deține tehnologia necesară dezvoltării unor rachete balistice care pun în încurcătură mai mulți lideri ai lumii.

O analiză demarată asupra modelului Hwasong-14 a arătat că racheta pare să fie alimentată de mai multe motoare sovietice tip RD-250, care este posibil să își aibă originea în fabrica din Yuzhmash. Nu este încă foarte clar cum a intrat Coreea de Nord în posesia motoarelor sovietice în cauză, scrie nationalinterest.org.