Presiunea stângii germane. 1500 de copii migranți, primiți în UE. Ce urmează?
- Tudor Borcea
- 9 martie 2020, 10:38
Potrivit Berlinului, o coaliție de țări „voluntare” ale Uniunii Europene își vor împărți sarcina găzduirii acestor minori blocați la ora actuală pe insulele grecești.
În fața unei potențiale noi crize migratorii, UE face prima mutare. Guvernul german a indicat, luni, că o coaliție de țări „voluntare” din blocul comunitar intenționează să preia 1500 de copii migranți actualmente blocați pe insulele din Grecia, ca soluție „umanitară”.
Acest anunț intervine în momentul în care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat luni la Bruxelles pentru discuții cu liderii Uniunii Europene privind situația migranților aflați la frontiera turco-greacă.
„Pe plan european, în aceste zile au loc negocieri pe tema unei soluţii umanitare cu obiectivul de a organiza preluarea acestor copii în cadrul unei coaliţii a ţărilor voluntare”, a subliniat guvernul german într-un comunicat, fără să precizeze numele ţărilor implicate.
„Dorim să sprijinim Grecia pentru a face faţă situaţiei umanitare dificile a celor 1.000 până la 1.500 de copii care se află pe insulele" acestei ţări, au adăugat partidele coaliţiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel, conservatori şi social-democraţi, la sfârșitul unei reuniuni de mai multe ore care a avut loc duminică seară.
„Este vorba de copii care, din cauza unei boli au nevoie urgent de îngrijire medicală sau de copii neînsoţiţi cu vârsta de până la 14 ani, în majoritate fete", au subliniat politicienii germani.
Partidele de stânga din Germania în special fac presiuni de mai multe zile pentru ca Europa și Germania în special să preia copiii deja aflați în Grecia sau cei care se înghesuie la frontiera turco-greacă, după ce presa a difuzat imagini despre situația precară a minorilor.
Anumiți responsabili din partidul conservator al cancelarului Angela Merkel și-au exprimat însă „scepticismul”, având temeri că se va trimite un „semnal” greșit migranților potrivit căruia ei ar fi din nou bineveniți în Germania.
Germania a primit peste un milion de migranți în perioada crizei migratorii din 2015, ceea ce a creat mari tensiuni politice și a slăbit-o pe Merkel în favoarea opoziției de extremă dreaptă în special.
Mii de migranți încearcă să treacă frontiera între Turcia și Grecia după ce președintele turc a anunțat, la 29 februarie, că nu va mai respecta acordul din martie 2016 semnat cu UE care prevedea că migranții vor rămâne în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european pentru Ankara.
Erdogan a trimit totuși un semnal de detensionare ordonând poliției de frontieră să-i împiedice pe migranți să traverseze Marea Egee.