Președintele Ucrainei condamnă tonul alarmist al opiniei publice: „Eu înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea”

Președintele Ucrainei condamnă tonul alarmist al opiniei publice: „Eu înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea” Sursa: Palinchak | Dreamstime.com

În contextul în care Pentagonul avertizează în legătură cu o creștere continuă a trupelor rusești și cu o posibilă invazie militară a Ucrainei, liderul acestei țări s-a poziționat vineri, 28 ianuarie, împotriva discuțiilor despre război, chiar dacă eforturile diplomatice pentru a atenua situația au continuat fără semne de progres.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că situația de securitate din jurul țării sale - unde oficialii Serviciilor de Informații estimează că au fost adunați 130.000 de soldați ruși, inclusiv la nord de capitala Kiev - nu este cu mult diferită de cea de anul trecut în această perioadă și, deși periculoasă, nu înseamnă neapărat că războiul este iminent sau inevitabil.

Comentariile publice au un ton prea alarmant

La o zi după ce a vorbit la telefon cu președintele Biden, care a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a răspunde în forță unui atac rusesc, Zelensky a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, că el și președintele american nu au fost în dezacord cu privire la gravitatea amenințării rusești, dar au fost în dezacord cu privire la tonul comentariilor lor publice pe această temă.

El a menționat că, în trecut, Rusia a folosit consolidările militare ca o tactică de alarmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu avem nicio neînțelegere cu președintele, dar eu înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea, la fel cum și el înțelege ce se întâmplă în țara sa”, a spus Zelensky despre Biden. Tobele războiului, a adăugat el, ar putea contribui la instabilitate internă și la probleme economice care ar spori riscul reprezentat de Rusia.

„Nu cred că avem aici Titanicul”

Zelensky a adus în discuție deciziile Statelor Unite și Marii Britanii de a retrage personalul diplomatic neesențial din Ucraina, despre care a sugerat că au dat un ton nejustificat de alarmant.

„Cred că a fost o greșeală. În aceste circumstanțe, toată lumea este esențială. Nu cred că avem aici Titanicul”, a spus el.

Statele Unite au fost mai deschise decât multe națiuni europene în ceea ce privește amenințarea unui atac rusesc, chiar dacă administrația Biden a încercat să proiecteze un front unificat cu aliații din NATO.

Pentagonul a declarat că, în ultimele 24 de ore, mai multe forțe rusești au fost mutate în regiune. Deși oficialii americani nu cred că președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a decis să lanseze o invazie, președintele Biden consideră în continuare că există „o posibilitate clară” ca Rusia să facă acest lucru în februarie, a declarat joi Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.

Președintele Zelensky: „Cred că trebuie să fie o diplomație liniștită”

Acest tip de informare în legătură cu intervalul de timp în care Rusia ar invada Ucraina a fost cel împotriva căruia președintele Zelensky a ripostat cel mai tare.

„Trebuie să fim foarte atenți la modul în care vorbim în fiecare zi, în fiecare minut, când încercăm să spunem că războiul va avea loc mâine”, a spus Zelensky. „Ne pregătim pentru orice scenariu și avem mai multe”, a afirmat el, potrivit The New York Times.

„Cred că trebuie să fie o pregătire militară liniștită și o diplomație liniștită”, a adăugat. „Nu este ca și cum am acționa ca în cazul celui mai înalt nivel de amenințare”, a spus el. Simplul fapt că zeci de mii de soldați ruși se află la graniță reprezintă în sine un risc, existând pericolul ca o greșeală sau o provocare să scape de sub control.

Kremlin: „Principalele preocupări ale Rusiei au rămas neabordate”

În timp ce soldații ucraineni săpau în tranșee de-a lungul frontului estic acoperit de zăpadă, copiii se dădeau cu sania în capitala Kiev. Majoritatea oamenilor își văd de viața lor de zi cu zi.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit vineri prin videoconferință cu Putin și, în ciuda faptului că Macron a pledat pentru o abordare oarecum conciliantă față de Moscova, Kremlinul a declarat ulterior, într-o declarație, că „principalele preocupări ale Rusiei au rămas neabordate”.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Rusiei, Serghei V. Lavrov, a semnalat că ar putea exista o fereastră de negociere cu Statele Unite pe probleme limitate de securitate în Europa, inclusiv desfășurarea de rachete și exerciții militare. Vorbind vineri într-un interviu la un post de radio rusesc, Lavrov a declarat că răspunsul scris al Washingtonului din această săptămână la cererile Rusiei privind garanțiile de securitate conținea „un sâmbure de raționalitate” în anumite chestiuni.

Acțiunile lui Putin, o formă de „sadomasochism”

Întrebat ce crede despre intențiile lui Putin, Zelensky a spus că acțiunile rușilor vorbesc de la sine.

„De ce aveți nevoie de atât de mulți soldați? De ce aveți nevoie de atâtea exerciții atât de des?”, a întrebat el. „Acest lucru este într-adevăr periculos”.

Acțiunile rusești sunt o formă de „sadomasochism”, a spus el. „Este doar cinism crunt”.

Rusia a cerut o retragere a forțelor NATO din Europa de Est, permițând Moscovei să își reafirme o sferă de influență asemănătoare cu cea pe care a avut-o până în anii 1990. Acest lucru nu este un deziderat pentru Statele Unite și aliații săi occidentali.

Oficialii occidentali spun că declarațiile publice ale Rusiei, adesea contradictorii, nu se potrivesc cu acțiunile pe care le-a întreprins pentru a amenința Ucraina.

Statele Unite și aliații din NATO au plasat trupele în stare de alertă maximă și au intensificat livrările de arme către Ucraina, dar Biden, care nu a mai vorbit cu Putin de la un summit virtual tensionat la începutul lunii decembrie, a declarat că nu intenționează să trimită mai mulți soldați în Ucraina.

Administrația Biden a convocat pentru luni, 31 ianuarie, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce ar putea conduce la o dezbatere față în față despre Ucraina între Statele Unite și Rusia.