Terminalul produs de Apple a devenit un simbol al statului pentru oficialii ruşi şi ucraineni.
Telefonul mobil performant iPhone produs de Apple a devenit un simbol al statului în Ucraina, Rusia, precum şi în restul statelor CSI. Aceasta cu toate că terminalul mobil nu se comercializează legal în aceste ţări. Fotoreporterii tabloidului ucrainean „Blic“ l-au surprins de curând pe preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, vorbind la un iPhone. Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina nu au confirmat şi nici nu au infirmat faptul că şeful statului utilizează un iPhone. Potrivit unor surse citate de publicaţia menţionată, terminalul i-a fost adus lui Iuşcenko din SUA de soţia sa. Oricum, nu există o versiune oficială a iPhone în limba rusă sau ucraineană.
În plus, pentru a le putea folosi în alte reţele decât cele cu care Apple a încheiat contracte, aparatele trebuie decodate. „Toţi care au avut posibilitatea şi-au cumpărat deja un iPhone. Este foarte la modă. Legalitatea acestei achiziţii nu interesează pe nimeni“, a declarat Valid Arfuş, directorul ziarului ucrainean „Paparazzi“. Astăzi, acest telefon mobil este un atribut indispensabil al persoanelor influente, mai spune el. Lista de aşteptare Şi preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, este un utilizator convins de iPhone decodat, alături de Boris Elţân jr., nepotul fostului preşedinte rus, funcţionari de la Kremlin şi parlamentari ruşi, precum şi mulţi alţi oameni de afaceri influenţi. Potrivit datelor Mobile Research Group, în statele CSI, unde iPhone încă nu se vinde legal, peste 500.000 de persoane îl utilizează. Majoritatea aparatelor sunt aduse din SUA, apoi sunt decodate la un preţ de 40-80 de dolari. La cumpărătorul final, terminalul ajunge să coste între 800 şi 1.000 de dolari, cel puţin dublu faţă de preţul de 399 de dolari practicat în Statele Unite.
În pofida scorurilor piperate, cele 150 de magazine on-line şi câteva zeci de firme private care vând iPhone nu reuşesc să facă faţă cererilor.
Potrivit managerilor unui asemenea portal, citaţi de publicaţ ia „Economiceskie Novosti“, „marfa“ se cumpără imediat ce este adusă din SUA, iar unii clienţi îşi plătesc comenzile înainte să se vadă cu aparatul în mână, pentru a fi siguri că vor fi primii care vor primi aparatul.