Traian Băsescu: Rusia nu se va opri aici. Crimeea este doar un episod

Traian Băsescu: Rusia nu se va opri aici. Crimeea este doar un episod

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur Rusia, spunând că ideea refacerii URSS este o realitate politică. „Să nu credem niciodată 100% promisiunile Federației Ruse”, a spus Băsescu, după întâlnirea pe care a avut-o la Iași cu Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova. La sosirea la hotelul unde se desfășura întâlnirea, președintele Băsescu a fost întâmpinat de circa 100 de persoane, cineva din mulţime a strigat "Basarabia, pământ românesc!, iar şeful statului a răspuns: "Şi eu cred la fel."

Principalele declarații ale președintelui Băsescu: 

  • Discuția a fost foarte bună, ne-am întâlnit într-un moment nu tocmai fericit. Federația Rusă, în stilul consacrat, a anexat un teritoriu care nu-i aparține.
  • Un astfel de eveniment nu poate decât să creeze îngrijorare. Concluzia pe care eu am promovat-o: dincolo de îngrijorare trebuie să luăm și măsuri care să prevină evenimente ca cele dintre Rusia și Ucraina și la adresa Republicii Moldova. Soluția pentru Moldova: accelerarea proceselor de integrare în UE.
  • Republicii Moldova nu i s-a dat un orizont în care să devină membră a UE. Asta a fost și slăbiciunea ofertei făcute Ucrainei. Moscova invita imediat la intrare în Uniunea Eurasiatică. UE a fost ezitantă. Mi-am asumat că la viitorul Consiliu să ridic această problemă.
  • Poate după evenimentele din regiune, devenim mai pragmatici, cei care suntem în UE.
  • România trage un semnal cu privire la riscurile de securitate pentru Moldova. Am discutat și relația bilaterală. Aș menționa doar faptul că proiectul gazoductului își continuă drumul. Undeva în luna iunie gazoductul ar putea fi funcțional. Tronsonul românesc este în probe tehnologice. Am subliniat că linia de 100 kV este sub tensiune pe teritoriul României din noiembrie. Am constatat că se plimbă responsabilitatea de la un guvern la altul: proiectul de 20 milioane euro pentru modernizarea școlilor.
  • Am propus realizarea unei structuri permanente care să răspundă de implemenetarea acestor proiecte. O structură mică, de patru funcționar la București, patru la Chișinău. Știm toți că gazoductul nu este suficient, trebuie trecut la ridicarea de capacitate, costă 200 de milioane de euro. Există o deschidere extraordinară la Bruxelles pentru a finanța aceste proiecte.

Președintele Nicolae Timofti:

  • Sunt mulțumit că ați găsit timp. Am avut o discuție extrem de agreabilă. Am convenit cu dl președinte asupra necesității impulsionării procesului de integrare. Țara mea solicită UE să i se ofere o perspectivă clară de integrare în UE:
  • Interesul ambelor părți este că atmosferă în Transnistria să rămînă calmă, iar abordările să fie constructive.
  • Am discutat și aspecte importante ale cooperării noastre economice și culturale. Semnalul pe care dorim să-l transmitem e că aceste proiecte să fie finalizate în termenele stabilit. 

Întrebări:

  • Traian Băsescu: De la Consiliul European așteptăm nu numai stabilirea nivelului de sancțiuni la adresa Federației Ruse că urmare a anexării ilegitime a Crimeei, dar în mod categoric România va aduce în dezbatere și situația Moldovei, plecînd de la nevoia de a se da o perspectivă europeană, plecînd de la nevoia de acțiune imediată în ce privește semnarea celor 2 acorduri. Nu în ultimul rînd, plecînd de la realitatea că UE nu mai trebuie să fie surprinsă - ne-a luat prin surprindere Georgia în 2008, Crimeea în 2014. UE trebuie să înțeleagă că semnalele care au venit demult din regiune trebuie tratate corect. Expertiză corectă se află aici, nu pe malul celalat al Atlanticului. 
  • Traian Băsescu: Abordarea mea va fi către colegii europeni - hai să nu credem niciodată 100% în promisiunile și angajamentele Federației Ruse, plecînd de la concluzia că Rusia nu se va opri aici. Momentul nu-l putem prezice, dar personal că șef al statului român, am spus-o și public, o spun ori de cîte ori am ocazia: este doar un episod, Crimeea, după episodul georgian
  • Traian Băsescu: Ideea refacerii URSS este o realitate politică a modului în care se gîndește regiunea la Moscova. Nu o spun că să jignesc Rusia. Lucrul pe care-l voi ridica în discuție la Consiliul European - la dineu, acolo unde se discută foarte liber - voi pune problemă dacă sîntem pregătiți pentru următorul pas, pe care noi îl anticipăm. Nu știm cînd, dar nu cred că nu va există și un pas următor. 
  • Traian Băsescu: Am ridicat și această problemă în discuțiile cu președintele Timofti.
  • Nicolae Timofti: Vrem să păstrăm relațiile economice care sunt, cu Federația Rusia. Noi vrem să pătrăm acea liniște și cu Ucraina, și cu Rusia. Suntem o țară mică.