Președintele țării mânca oameni. Dictatorul-canibal care a terorizat o națiune

Președintele țării mânca oameni. Dictatorul-canibal care a terorizat o națiune Sursa foto: The African Exponent

Dictatorul militar Idi Amin Dada, cel care a condus Uganda pentru opt ani, era cunoscut pentru zâmbetul său, dar în spatele lui se afla un adevărat tiran violent ce a distrus în totalitate țara pe care a condus-o.

După ce a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1971, Idi Amin Dada a devenit repede iubit de poporul din Uganda. Cu toate acestea, până la sfârșitul domniei sale, dictatorul a ordonat uciderea a peste 300.000 de oameni dintr-o populație de 12 milioane.

La început, ugandezii au văzut în noul președinte o persoană care este alături de popor. Dada era obișnuit să își facă poze alături de cetățeni, să danseze cu oamenii de rând, să fie alături de ei.

Acesta a avut șase soții oficiale și se presupune că cel puțin 30 de amante în toată țara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Popularitatea sa a explodat după ce a permis ca trupul regelui Mutesa să se întoarcă în Uganda și să fie înmormântat în țara sa natală

De asemenea, președintele Ugandei a abolit poliția secretă ce era în acea perioadă i a acordat amnistie sutelor de prizonieri politici. Cu toate acestea, în umbră, Amin Dada pregătea un adevărat măcel.

El a dat ordin pentru crearea unor „escadroane de ucigași” care să elimine soldații care l-ar susține pe Obote, fostul președinte. În cei opt ani de domnie, „armata specială” a liderului ugandez a ucis peste 6.000 de soldați.

Acel zâmbet cald și om al poporului s-a transformat, treptat, într-un monstru, nemilos și răzbunător. Abilitățile sale de a negocia cu alte state erau foarte slabe. În 1972 a cerut ajutor Israelului bani și arme pentru a ataca Tanzania. Israelul l-a refuzat, iar Dada s-a adresat dictatorului Gaddafi, care a promis că-l ajută.

01 mai 1978, Uganda --- Sărbătorirea celei de-a șasea aniversări a venirii la putere a lui Idi Amin, acesta fiind în centrul atenției printre dansatorii locali. --- Imagine de © William Campbell/Sygma/Corbis

Răzbunător și fără scrupule

Președintele Ugandei a decis, după ce Israel l-a refuzat, să expulzeze 500 de israelieni și peste 50 de mii de sud-asiatici cu cetățenie britanică.  Pentru a-i corupe pe cei din jurul lui, Amin Dada le oferea trupelor sale mașini scumpe, băuturi rare și aparate electronice. Mai mult, a cedat susținătorilor săi afaceri deținute anterior de populația asiatică din Uganda.

Amin a continuat să supravegheze uciderea miilor de ugandezi pe motive etnice, politice sau financiare. Potrivit unor zvonuri, el păstra capete umane în frigiderul său. Printre cea mai sadică decizie pe care a luat-o a fost să trimită la moarte sigură peste 4.000 de persoane cu handicap. Oamenii au fost aruncați în Nil pentru a fi mâncați de crocodili.

În 1976 a recunoscut că a mâncat carne de om. "Este foarte sărată, chiar mai sărată decât carnea de leopard", a declarat el atunci.

Toate fondurile naționale erau folosite pentru forțele armate și cheltuielile personale, iar uciderile continuau. În 1977, a ordonat uciderea unor ugandezi notabili, precum arhiepiscopul Janani Luwum și ministrul de interne Charles Oboth Ofumbi.

”Cuceritorul Imperiului Britanic"

După ce Marea Britanie a rupt orice legătură cu Uganda, Idi Amin Dada s-a proclamat lord „al tuturor fiarelor pământului și al peștilor mării și Cuceritor al Imperiului Britanic în Africa în general și în Uganda în special.”

Cu economia pe făraș și cu opoziția populară tot mai mare, domnia sa se apropia de final. Mulți ugandezi au fugit în Marea Britanie și în alte țări africane, în timp ce multe dintre trupele sale s-au răzvrătit și au fugit în Tanzania.

Disperat să rămână la putere cu orice preț, președintele ugandez a ordonat în 1978 invadarea Tanzaniei.

Într-o întorsătură neașteptată pentru despot, forțele tanzaniene nu numai că au respins atacul, dar au invadat Uganda. La 11 aprilie 1979, soldații tanzaniani și ugandezi exilați au capturat capitala Ugandei, Kampala, răsturnând regimul lui Amin.

Dictatorul a lăsat Uganda într-o ruină, iar porecla sa, Măcelarul Ugandei, a fost bine meritată după uciderea a sute de mii de ugandezi. Idi Amin a fugit în Libia și apoi în Arabia Saudită, unde a trăit încă 24 de ani, în pace și liniște, până la moartea sa în 2003, scrie allthatsinteresting.com