Președintele Joe Biden, anunț în plin război. Ce va face și ce nu va face America pentru Ucraina
- Nicolae Comănescu
- 2 iunie 2022, 12:10
Într-un articol ce a fost publicat de New York Times, Joe Biden, președintele SUA, a scris despre ce se va întâmpla în viitorul apropiat, în plin război. Ce poziție va adopta Casa Albă față de țara care a fost invadată.
„Invazia despre care Vladimir Putin credea că va dura câteva zile a intrat în cea de-a patra lună. Poporul ucrainean i-a surprins pe ruși și a impresionat o lume întreagă prin sacrificiu, prin curaj și prin succesul de pe câmpul de luptă. Lumea liberă și multe alte țări, în frunte cu Statele Unite, s-au coalizat de partea Ucrainei, oferindu-i un sprijin militar, umanitar și financiar fără precedent.
Întrucât războiul continuă, doresc să precizez obiectivele Statelor Unite în cadrul acestor eforturi. Obiectivul Americii este cât se poate de clar: dorim să vedem o Ucraină democratică, suverană și prosperă, care să dispună de mijloacele necesare pentru a riposta și pentru a se apăra în fața unor noi agresiuni.
Ce va face și ce nu va face America pentru Ucraina
După cum spunea și președintele Volodimir Zelenski, în cele din urmă, acest război se va încheia definitiv doar prin diplomație. Fiecare negociere reflectă evenimentele din teren. Am acționat rapid, trimițând în Ucraina un număr mare de arme și de muniții, astfel încât țara să facă față pe câmpul de luptă și să se prezinte la masa negocierilor pe o poziție cât mai puternică.
Din acest motiv, am hotărât să le trimitem ucrainenilor sisteme de rachete mai avansate și muniții care le vor permite să atace cu o cât mai mare precizie obiectivele de pe frontul din Ucraina.
Vom continua să cooperăm cu aliații și cu partenerii noștri în privința sancțiunilor impuse rușilor – cele mai dure impuse vreodată unei economii de importanță majoră. Vom continua să trimitem Ucrainei armament perfecționat, inclusiv rachete antitanc de tip Javelin, rachete antiaeriene Stinger, artilerie puternică și sisteme de rachete de mare precizie, radare, avioane fără pilot, elicoptere Mi-17 și muniție. De asemenea, vom asigura o asistență financiară de mai multe miliarde (de dolari, n. red.), așa cum a fost ea aprobată de Congres. Vom conlucra cu aliații și cu partenerii noștri în vederea combaterii crizei alimentare pe care agresiunea rusească o agravează. Și îi vom ajuta pe aliații noștri europeni, dar și alte țări să-și reducă dependența de combustibilul rusesesc și să-și grăbească tranziția spre un viitor energetic nepoluant.
De asemenea, vom continua să întărim flancul estic al NATO prin forțe și capacități din SUA, dar și din alte țări aliate. Recent, chiar am salutat cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO – o decizia care va întări la nivel general securitatea SUA și pe cea transatlantică, prin adăugarea a doi parteneri democratici cu o mare capacitate militară.
„Nu voi exercita presiuni asupra guvernului ucrainean”
Nu dorim un război între NATO și Rusia. Deși eu sunt în dezacord cu dl. Putin și consider că acțiunile sale sunt revoltătoare, Statele Unite nu vor încerca înlăturarea sa de la Moscova. Atâta vreme cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, noi nu ne vom implica direct în acest conflict, trimițând trupe americane care să lupte în Ucraina sau atacând forțele rusești. Nu încurajăm și nici nu facem ca Ucraina să poată ataca în afara granițelor sale. Nu dorim să prelungim războiul doar ca să îngreunăm situația Rusiei.
Principiul după care m-am ghidat în această criză a fost următorul: nimic legat de Ucraina fără Ucraina. Nu voi exercita presiuni asupra guvernului ucrainean – pe plan privat sau public – pentru a-l convinge să facă anumite concesii de ordin teritorial. Un asemenea gest ar fi o greșeală și ar fi un demers contrar principiilor deja stabilite.
Tratativele Ucrainei cu Rusia nu sunt blocate din cauză că Ucraina și-a întors spatele în fața democrației. Ele sunt blocate din cauză că Rusia își continuă războiul ca să poată controla o cât mai mare regiune din Ucraina. Statele Unite vor continua să conlucreze pentru a întări Ucraina și pentru a-i sprijini eforturile de a ajunge la un sfârșit negociat al conflictului. Agresiunea neprovocată, bombardarea maternităților și a centrelor culturale, precum și strămutarea forțată a milioane de oameni face ca războiul din Ucraina să devină o problemă de ordin moral. M-am întâlnit în Polonia cu refugiați ucraineni – femei și copii care nu mai știau care va fi viața lor pe viitor și nici dacă cei dragi, rămași în urmă în Ucraina, vor fi bine. Nicio persoană cu conștiință nu poate să nu fie impresionată de asemenea dezastre și orori.
„Mulți oameni de pe glob sunt îngrijorați de uzul armelor nucleare”
A fi alături de Ucraina în asemenea momente grele nu reprezintă doar un gest normal care trebuie făcut. Sunt în joc interesele noastre naționale de a asigura o Europă stabilă și pașnică și de a spune clar că o asemenea forță nu face și ca dreptatea să învingă. Dacă Rusia nu plătește scump acțiunile sale, alți eventuali agresori ar înțelege că și ei pot ocupa teritorii și pot subjuga alte țări. Asta ar pune în pericol supraviețuirea democrațiilor pașnice. Și ar putea marca sfârșitul unei ordini internaționale bazate pe reguli, deschizând astfel calea unor agresiuni în alte părți de pe glob, cu niște consecințe catastrofale pentru întreaga lume.
Știu că mulți oameni de pe glob sunt îngrijorați de uzul armelor nucleare. În prezent, nu constatăm niciun semn din care să reiasă că Rusia intenționează să folosească armament nuclear în Ucraina, deși retorica ocazională a Rusiei, cu zăngănit de arme nucleare, este în sine un gest preiculos și extrem de iresponsabil.
Afirm cât se poate de clar orice uz de armament nuclear în acest conflict, indiferent de amploarea lui, ar fi absolut inacceptabil pentru noi, ca de altfel și pentru resul lumii și ar avea consecințe extrem de grave. Americanii vor rămâne în continuare alături de poporul ucrainean pentru că noi înțelegem că libertatea nu este o certitudine. Așa am procedat întotdeauna atunci dușmanii libertății au căutat să agreseze și să opreseze niște oameni nevinovați, și asta facem și acum. Vladmir Putin nu s-a așteptat la o asemenea unitate și la o asemenea ripostă puternică din partea noastră. S-a înșelat. Dacă el se așteaptă ca, în lunile următoare, noi să ezităm sau să ne fisurăm unitatea, el se înșeală și în această privință.”
Articol de Joseph R. Biden Jr., sursa: New York Times, traducere: RADOR