Evenimentul Zilei > Actualitate > Preşedintele IRES: Ştiam din experienţă că IOHANNIS va câştiga. Când l-a egalat pe Ponta
Preşedintele IRES: Ştiam din experienţă că IOHANNIS va câştiga. Când l-a egalat pe Ponta

Preşedintele IRES: Ştiam din experienţă că IOHANNIS va câştiga. Când l-a egalat pe Ponta

Vasile Dâncu a explicat, aseară, la postul Digi 24, că atunci când a văzut, duminică dimineață, că Victor Ponta se află în faţa contracandidatului său cu peste 15 procente, și-a dat seama, pe baza experienței, că va pierde alegerile prezidențiale.

„Când am văzut că, de dimineaţă, diferenţa dintre Ponta şi Iohannis era de 18 procente am ştiut, din experienţă, că Iohannis o să câştige. Momentul în care Iohannis l-a ajuns din urmă pe Ponta a fost între 18.00 şi 19.00. Aveam rezerva votului din afara României şi ştiam că vor mări distanţa. Votul a fost strâns în ţară, dar numai după ora 19.00 s-a produs trecerea candidatului Iohannis în faţă pe voturile din România”, a explicat Vasile Dâncu.

Președintele IRES a explicat că mulți alegători s-au decis chiar în ziua alegerilor cu cine să voteze, iar scandalul votului din Diaspora a orientat alegerile electoratului către candidatul de Dreapta.

Victor Ponta și-a adunat votul matematic și peste 5 milioane ar fi câștigat într-o dinamică de 10 procente, vreo 50 și ceva la sută din electorat s-a hotărât între tururi și în ziua votului, asta înseamnă o revoltă la urne, un sentiment de frustrare al romanilor pentru că nu puteau să-și exercite un drept. Între turul I si II, Iohannis a adunat peste 3 milioane de voturi (…) În ultimii 25 de ani nu s-a întâmplat ca un candidat să-și dubleze numărul de voturi între turul I și II”, a mai precizat Vasile Dâncu.

Sociologul a mai adăugat că o altă premieră se referă la tinerii care, anul acesta, au ieșit la vot în cea mai mare proporție din istoria alegerilor libere.

„Este un lucru rar (vârsta – n.r.), o premieră a reușit Obama – să aducă tineretul la vot prin metode electronice, din punctul acesta de vedere, am avut un procent exceptional de tineri. Această vârstă este generată de proporția de fiecare categorie de vârstă – 58% dintre tineri au votat, e cel mai mare procent de tineri care a votat vreodată”, conchide Vasile Dâncu.