Președintele Iohannis a promulgat legea care va pune OMV-ul la plată. Ce taxă va achita compania austriacă la bugetul de stat

Președintele Iohannis a promulgat legea care va pune OMV-ul la plată. Ce taxă va achita compania austriacă la bugetul de stat OMV Petrom / Sursă foto: Arhiva EVZ

Legea care prevede instituirea unei taxe de solidaritate pentru marile firme din domeniul extracției și rafinării petrolului, a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. În cursul lunii aprilie, șeful statului a trimis legea înapoi la Parlament pentru reexaminare.

În forma inițială, OMV ar fi trebuit să achite o contribuție de solidaritate egală cu procentul de 75 la sută, din profitul net realizat, adică în jur de 360 de milioane de euro.

În ultimul bilanț fiscal al celor de la OMV se arată că societatea cu capital austriac a realizat un profit net enorm, de peste două miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro.

Președintele Iohannis nu a fost de acord cu acest impozit, motivând că prevederile din lege nu sunt clare, și a cerut Parlamentului să o reexamineze.

”Potrivit textului nou introdus, este detaliat modul în care se va calcula ponderea în cadrul procentului de 75% din cifra de afaceri a activităților din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor. În acest scop sunt stabilite prețuri de referință ce vor fi incluse în calculul ponderii în cifra de afaceri societăților ce desfășoară astfel de activități, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra sau Viena, după caz, în anul fiscal/exercițiul financiar de referință”, se mai arată în documentul emis de Palatul Cotroceni.

Noua taxă care va fi plătită de OMV

Camera Deputaților a decis, ca for decizional, ca taxa de solidaritate să fie eliminată, iar în locul acesteia să fie percepută o alta, pentru fiecare tonă de țiței extras și rafinat.

Parlamentarii au introdus în noua lege o taxă de 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței extras și rafinat, pe care companiile din acest domeniu de activitate trebuie să o achite în fiecare an.

Dacă ne raportăm la OMV și la cifrele oficiale anunțate de compania austriacă, rezultă că în ultimul an fiscal, au fost extrase și rafinate peste patru milioane de tone de țiței.

Un simplu, calcul arată că OMV ar trebui să achite aproximativ 1.5 miliarde de lei, adică în jur de 300 de milioane de euro, potrivit stiripesurse.

Ne puteți urmări și pe Google News