OMV scapă de taxa de solidaritate. Președintele Iohannis a retrimis legea la Parlament

OMV scapă de taxa de solidaritate. Președintele Iohannis a retrimis legea la Parlament Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Klaus Iohannis a retrimis la Parlament Legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului României, cu privire la impozitul de solidaritate. Cazul a inflamat opinia publică la început de an, după ce Ministerul de Finanțe și Rareș Bogdan s-au contrat pe chestiunea profitului record obținut de OMV care ar fi trebuit impozitat.

Iohannis a formulat o cerere de reexaminare a Legii de aprobare a OUG 132/2022, care se referă la impunerea unui impozit, în cazul unor societăți comerciale care raportează profituri foarte mari.

Aceste taxe de solidaritate au fost impuse de mai multe țări din Uniunea Europeană, prin aprobarea Regulamentului de aplicare 1.854/2022.

Ordonanța de urgență nr. 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul și destinația contribuției de solidaritate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Regulamentului european această lege are caracter temporar, contribuția de solidaritate urmând a fi plătită de societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.

Ce l-a nemulțumit pe Iohannis

Președintele României consideră că legea transmisă la promulgare nu este foarte clară, ea având nevoie de alte completări.

”Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”, se arată în cererea președintelui Iohannis.

Modificarea de la Camera Deputaților

În cererea de reexaminare se mai arată că la Senat, această lege a trecut tacit, iar la Camera Deputaților i-a fost adăugat un nou articol, care se referă la aplicarea unui impozit de 75 la sută.

”Potrivit textului nou introdus, este detaliat modul în care se va calcula ponderea în cadrul procentului de 75% din cifra de afaceri a activităților din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor. În acest scop sunt stabilite prețuri de referință ce vor fi incluse în calculul ponderii în cifra de afaceri societăților ce desfășoară astfel de activități, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra sau Viena, după caz, în anul fiscal/exercițiul financiar de referință”, se mai arată în documentul emis de Palatul Cotroceni.