Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, compară situația post-electorală din țara sa cu cea din România, indicând o implicare a Rusiei într-un „război electoral”. Ea îi îndeamnă pe liderii occidentali să „analizeze” această strategie rusă îndreptată împotriva Europei.
Președintele Georgiei: Rusia duce un „război electoral” la Tbilisi şi Bucureşti
„Georgia, România!!! Este suficient pentru liderii occidentali să descifreze strategia rusă împotriva Europei: război militar în Ucraina, „război electoral” la Tbilisi şi Bucureşti... ??!!!” - a scris Președintele Georgiei Salome Zourabichvili
Tensiuni uriașe pe străzile din Georgia
Poliția antirevoltă din Georgia a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă în noaptea de joi spre vineri împotriva protestatarilor care contestau decizia guvernului.
Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se opune total politicii guvernamentale, deși dispune de puteri limitate, a postat o serie de mesaje pe X în care a comentat situația din Tbilisi, incluzând și o referire la România.
Curtea Constituțională a decis recent să renumere voturile, în timp ce omologul său de la București, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Acesta „a confirmat că, în contextul actual de securitate regională și, în special, electorală, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, care manifestă un interes tot mai mare de a influența agenda publică din societatea românească și coeziunea socială”.
Președintele Georgiei și țările occidentale cer o anchetă privind neregulile
Georgia a organizat alegeri parlamentare în luna octombrie, iar rezultatele acestora sunt contestate de opoziție, care se pregătește acum pentru alegerile prezidențiale. Opoziția georgiană afirmă că alegerile din octombrie, în urma cărora blocul Visul Georgian a obținut aproape 54% din voturi, au fost frauduloase.
Acest partid a fost fondat de un oligarh care și-a construit averea în Rusia și care adoptă o poziție tot mai îndepărtată de valorile occidentale. Opoziția a refuzat să-și asume mandatele câștigate. În același timp, țările occidentale solicită o anchetă cu privire la neregulile semnalate, în timp ce atât Visul Georgian, cât și Comisia Electorală a țării susțin că alegerile au fost desfășurate în mod liber și corect.
Partidul Visul Georgian îndreaptă Georgia spre Moscova
Uniunea Europeană a conferit Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, însă a subliniat că o serie de legi adoptate ulterior de partidul Visul Georgian, printre care se numără restricțiile referitoare la „agenții străini” și la drepturile LGBT, sunt considerate autoritare, inspirate din modelul rus și constituie obstacole în procesul de aderare la UE.
Criticii, atât din interiorul țării, cât și din afară, afirmă că partidul Visul Georgian, condus de miliardarul și fostul prim-ministru Bidzina Ivanișvili, îndreaptă Georgia spre Moscova, de la care a obținut independența în 1991.
Rusia și Georgia nu au relații diplomatice oficiale din momentul în care Moscova a câștigat un conflict militar scurt în august 2008, însă recent s-au observat semne de apropiere timidă între cele două țări. Sondajele de opinie indică faptul că majoritatea georgienilor nu au o părere favorabilă despre Rusia, care continuă să susțină două regiuni separatiste din Georgia.
În vizita de joi în Kazahstan, președintele rus Vladimir Putin a lăudat „curajul și caracterul” autorităților georgiene pentru adoptarea legii referitoare la agenții străini, o măsură pe care criticii din interior au comparat-o cu legislația din Rusia, scrie presa internațională.