Preşedintele Coreei de Sud vine astăzi la Trump pentru a-l CONVINGE să se întâlnească cu Kim Jong-un

Preşedintele Coreei de Sud vine astăzi la Trump pentru a-l CONVINGE să se întâlnească cu Kim Jong-un

Astăzi, Moon Jae-in merge la Casa Albă în condiţii cu totul diferite. În ultimele zile Coreea de Nord a revenit la fortificarea poziţiilor sale, anulând întâlnirile cu funcţionari din Sud şi ameninţând că se retrage de la întâlnirea cu Trump. În această situaţie, Moon aterizează la Washington nu pentru a pune la punct ultimele detalii ale întâlnirii din 12 iunie de la Singapore, cum era deja stabilit, ci pentru a-l convinge pe preşedintele american că acea întâlnire poate însemna un pas înainte în privinţa denuclearizării, care merită făcută.

''Întâlnirea va avea loc 99,9%''a spus din zbor un purtător de cuvânt al "Casei Albastre". Kim este precum vremea, schimbător. El a anulat întâlniri între funcţionari de rang înalt din cele două Corei. Dacă iniţial Kim fusese de acord cu o denuclearizare completă în peninsula coreeană, acum el pretinde un proces în etape şi în paralel.

Până joi, Kim ar trebui să distrugă situl de experimentări de la Punggye-ri în faţa unei echipe de jurnalişti străini. Dar în avionul care i-a transportat pe reporteri de la Pekin la Phenian nu se află sud-coreeni, cărora în ultimul moment nu le-au fost eliberate autorizaţiile. Un loc pentru spectacolul pirotehnic este rezervat doar unor jurnale americane, engleze, ruse şi chineze, cărora, potrivit surselor de la Seul li s-ar fi cerut o contribuţie de 10.000 de dolari de persoană.

Astfel dubiul, sau mai bine zis certitudinea lui Donald Trump când se va fi întâlnit cu Moon este că cel ce va condiţiona anumite ''mişcări'' şi atitudini ale lui Kim va fi chinezul Xi Jinping, notează La Repubblica.  Casa Albă a subliniat că neaşteptatul reflux de agresivitate nord-coreean a venit după întâlnirea, a doua în doar câteva zile, dintre Kim şi preşedintele chinez.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă la un moment dat Pekinul părea în afara jocului, acum se află în centrul acţiunii. Toate promisiunile de dezvoltare şi securitate pe care Seulul le-a făcut lui Kim, Pekinul este capabil să le multiplice  de zece ori. De la Olimpiada de iarnă, cu ofensiva sa diplomatică, Moon a făcut tot ce se putea pentru a-i asigura lui Trump o întâlnire cu dictatorul Kim. Călătoria sa la Washington seamănă  cu un transfer de sarcini: acum e rândul preşedintelui american să hotărască dacă posibilitatea unui acord sau a unui premiu Nobel (în urmă cu o lună îmbrăţişarea cu Kim Jong-un, făcuse din preşedintele Moon un serios candidat la premiu) merită riscul riscul unei întâlniri cu Kim.