Preşedintele CNAS vrea să reducă internările

Preşedintele CNAS vrea să reducă internările

Românii preferă să se interneze în spital, decât să facă un tratament de specialitate la domiciliu. Statisticile arată că, anual, din 10 persoane care merg la spital, cel puţin 2 se internează.

Numărul foarte mare a atras atenţia şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Lucian Duţă a declarat că trebuie realizat un sistem prin care doar cazurile cu adevărat urgente să ajungă să fie supravegheate şi tratate în spitale.

Românii şi bulgarii, campioni la spitalizări

În anul 2009, prin spitalele din România au trecut în jur de 4,9 milioane de pacienţi. Dintre aceştia, 4.046.000 au fost pacienţi cu afecţiuni acute - conform sistemului de clasificare pe grupe de diagnostice, peste jumătate de milion au fost non-acuţi, iar restul cronici.

Medicii pot fi traşi la răspundere

Conform unor statistici europene, la mijlocul acestui deceniu bulgarii şi românii erau cetăţenii care mergeau în număr cel mai mare la spital.

În acest timp, în ţări precum Olanda şi Marea Britanie, rata de internări era la jumătate faţă de cea din România.

Lucian Duţă crede că medicul care gestionează cazul unui pacient ar trebui să ia decizia de a-l interna sau nu, iar la externare să poată justifica motivele pentru care cazul a fost o urgenţă.

În felul acesta, el va justifica şi cheltuielile aferente tratării fiecărui pacient.

Ne puteți urmări și pe Google News